Posjet romskom naselju u Belom Manastiru

Posjet romskom naselju u Belom Manastiru – Veljko Kajtazi

Posjet Gradskom Vjeću Belog Manastira
29. ožujka 2012.
Posjeta Belom Manastiru
29. ožujka 2012.

Prilikom obilaska Belog Manastira g. Kajtazi, susreo se i sa žiteljima romskog naselja u neposrednoj blizi samoga grada.

Na žalost, kada gledam prizore u Vašem naselju, vidim i osjećam se kao da sam u bilo kojem naselju Roma pa skoro po cijeloj Hrvatskoj.

Ovakve prizore i poglede moramo i zelimo riješiti čim prije. Pokrenuli smo neke inicijative, u Slavonskom Brodu je bila ekipa iz Ministarstva održala predavanje na temu legalizacije ovakvih objekata. Razgovaramo i o legalizaciji kuća i okućnica u romskim naseljima širom Hrvatske. Ovo je ozbiljan problem, kako za lokalnu zajednicu, tako i za zajednicu Roma koji ovdje žive, a vjerujte mi ima ih po cijeloj Hrvatskoj.

Nastojati ćemo se aktivno uključiti u sva zbivanja oko legalizacija ovakvih i sličnih objekata, jer kroz prizmu objekta u kojem živimo i obitavamo, mnogi ljudi vide i Rome kao takve, a ne znaju ili ne osjećaju da u svakoj od ovih kućica i straćar koje izgledaju kao da će ih vjetar odnjeti, živi i kuca jedno toplo romsko srce koje će danas ili sutra možda moći pomoći tisućama drugih.

Dekada Roma ima primarne zadatke glede riješavanja ovakvih i sličnih problema, tu postoje i mogućnosti raznih EU fondova i sličnih institucija, a važno je naglasiti da i sama Republika Hrvatska shvaća i riješava na razne načine probleme ovog i sličnih naselja širom Hrvatske.

S toga moramo biti jedinstveni, moramo iznaći najpovoljniija riješenja koja će biti na korist svih zainteresiranih u priču “Romska naselja”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *