Posjeta Belom Manastiru

Posjeta Belom Manastiru – Veljko Kajtazi

Posjet romskom naselju u Belom Manastiru
29. ožujka 2012.
Susret s ministrom unutarnjih poslova g. Rankom Ostojićem
30. ožujka 2012.

 

Dana 26.03.2012. godine, posjetili smo Osječko – Baranjsku županiju.

U gradu Beli Manastir, primio nas je g. Ivan Doboš, gradonačelnik.

Razgovor se vodio na temu sprege lokalne samouprave i romske zajednice. Saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi, skrenuo je pozornost na dva strateška dokumenta Vlade RH, Dekade za Rome i Akcijskog Plana za uključenje Roma.

Kroz provedbu ova dva plana cilj je uključiti što više visoko obrazovanih Roma u svakodnevne aktivnosti unutar Republike Hrvatske, jer oni svojim romskim prijeklom najbolje shvaćaju i razumiju položaj Roma u Hvatskoj. Na ovaj način ćemo jednostavno i učinkovito uklopiti romsku zajednicu jer njihove probleme najbolje znaju oni koji su i proizašli iz romske kulture, romske zajednice i romske sredine.

Cilj mog saborskog mandata biti će upravo to, pomoć romskoj zajednici, a istovremeno i inzistiranje na ispunjenju predloženih i ovim dokumentima propisanih akata u vezi Roma i romske zajednice.

Ovakav plan i program nije zaživio u proteklih 12 godina, jer se problem romske zajednice skoro uvjek svodio na pomoć u organizaciji kulturnih događanja, nogometnih utakmica i sličnih manifestacija. Vrijeme je da se ovakav pristup romima promjeni, a isto tako vrijeme je da se iskoristi potencijal koji nudi EU u realizaciji programa vezanih za Rome i infrastruksturu, školovanje, zapošljavanje.

Trebamo iskoristi potencijale koji postoje unutar romske zajednice, kako bi se romska zajednica podigla na viši nivo, kako se na Rome ne bi gledalo samo kao na nacionalnu manjinu, nego i, kao na one koji svojim radom, znanjem i zalaganjem mogu popuniti prazninu u boljem razumjevanju Roma i hrvatske zajednice.

Sastanku u Belom Manastiru prisustvovali su i  g. Predrad Stojanović, dogradonačelnik, Nada Šinko, is ispostave HZZ-Beli Manastir, Vlado Grujić, Centar za socijalnu skrb Beli Manastir, Andrijana Taric-Horvat, pedagog iz OŠ “Franjo Tuđman” Beli Manastir, Dalibor Jelić, kontakt policajac, Duško Kostić, predsjednik Udruge “Luna”, Branko Petrović, predsjednik VRNM Osječko-Baranjske Županije, Stevan Mihajlović, predstavnik Roma grada Beli Manastir, Branko Đurđević, predstavnik Roma općine Darda, Danijel Jovanović, predsjednik Udruge “Baranjskih Roma”, Bane Đurđević, aktivnist, Nedeljko Bjelajac, savjetnik saborskog zastupnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *