Svjetski Dan Roma 08. travanj 2012. godine

Svjetski Dan Roma 08. travanj 2012. godine – Veljko Kajtazi

Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreba obilježilo Svjetski dan Roma
7. travnja 2012.
Prijem kod predsjednika Republike Hrvatska gospodina Ive Josipovića
11. travnja 2012.

Danas slavimo Svjetski dan Roma, koji se obilježava u čast 1. kongresa Roma, održanog 8. travnja 1971. godine u Londonu, i koji se smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja i donijeli odluke o izgledu i usvajanju zastave Roma i službene himne. Kongres Roma rezultirao je i službenim prihvaćanjem naziva Rom.

Političko pokretanje Roma, koje su, za razliku od nekih prošlih teških vremena, tada dopuštale povijesne okolnosti, označilo je početak radikalnog zaokreta u poziciji Roma naspram političke i društvene situacije: dugo vremena sudbina Roma bila je definirana izvan romske zajednice i sada se situacija promijenila. Romi su zahtijevali da postanu prepoznati i poštovani od društva kao Romi, ponosno ističući svoju romsku pripadnost. 1971. godina za Rome predstavlja ujedinjenje i želju za pozitivnom  budućnošću uz  interakciju s pripadnicima drugih naroda u zemljama u kojima žive. Jer, svi mi dijelimo temeljne civilizacijske vrijednosti unutar multikulturnog okruženja koje je karakteristika i prošlosti, i sadašnjosti, i budućnosti.

Svjetski Dan Roma, u Hrvatskoj će se svečano obilježiti 11. travnja 2012. godine u Saboru Republike Hrvatske u organizaciji Predsjednika Sabora gospodina Borisa Šprema, predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine, gospodina Aleksandra Tolnauerua i saborskog zastupnika gospodina Veljka Kajtazija.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *