Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskom saboru

Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskom saboru – Veljko Kajtazi

Govor saborskog zastupnika Veljka Kajtazija povodom obilježavanja Svjetskog Dana Roma
11. travnja 2012.
Svečano obilježavanje Svjetskog dana Roma u Kutini
12. travnja 2012.

Danas je u  Hrvatskom saboru pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Republike Hrvatske gospodina Borisa Šprema, saborskog zastupnika i predstavnika nacionalnih manjina gospodina Veljka Kajtazija te predsjednika Savjeta za nacionalne manjine gospodina Aleksandra Tolnauera, svečano proslavljen Svjetski dan Roma.

Svjetski dan Roma obilježava se u znak sjećanja na 8. travanj 1971. godine kada je u Londonu organiziran Prvi kongres Roma na kojem je donesena odluka o usvajanju zastave i himne Roma.

Svečanosti u Hrvatskom saboru prisustvovali su veleposlanici akreditirani u RH, predstavnici međunarodnih organizacija, predstavnici i predsjednici Vijeća romske nacionalne manjine općina, gradova i županija te mnogi drugi gosti. Prisustvovali su i brojni predstavnici  Hrvatskog sabora te predsjednik Vlade RH gospodino Zoranom Milanović, kao i brojni ministri.

Gospodin  Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, podsjetio je na povijest Roma na teritoriju Republike Hrvatske. Rekao je kako je Savjet za nacionalne manjine uvijek bio posrednik u razvoju romske kulture i kroz svoje potpore radu udruga i vijeća nacionalnih manjina poboljšavao odnose između nacionalnih manjina i većinskog stanovništva Republike Hrvatske. Ujedno je pozvao pripadnike  romske nacionalne manjine da se aktivno uključe u projekte kroz kvalitetnu i pravovremenu pripremu programa i aktivnosti. Naglasio je skori početak predsjedanja Desetljećem za Rome i napomenuo da će to biti idealna za provedbu velikog broja aktivnosti koje se planirane.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi rekao je kako ova godina predstavlja novi početak za njega, kao zastupnika u 7. sazivu Hrvatskog sabora te da očekuje razvijanje dobre suradnje s predstavnicima državnih vlasti te predsjednicima Vijeća romske nacionalne manjine općina, gradova i županija. Prisutnima je predstavio i Inicijativu za osnivanje Katedre za romski jezik i kulturu, koja počinje prvim korakom – osnivanjem predmeta o romskome jeziku i kulturi koji će se početi održavati ove jeseni na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Govor saborskog zastupnika Veljka Kajtazija u cjelosti možete pročitati ovdje.

Predsjednik Vlade  RH gospodin Zoran Milanović pozdravio je inicijativu organizacije Svjetskog dana Roma u Hrvatskom saboru jer je to pravo mjesto gdje predstavnici Roma u suradnji sa svojim saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem mogu pokrenuti rješenje svih pitanja koja se tiču romske nacionalne manjine. Cilj mi nije pričati o prošlosti, već ovdje uputiti pozive za budućnost. Romi su u Hrvatskoj stoljećima i sada bi bilo vrijeme da se osjećaju punopravnim građanima Hrvatske. Na nama i ljudima koji su ovdje govorili prije mene, zadatak  je da to i omogućimo. Moja želja je da se za desetak godina ovdje okupimo i proslavimo Svjetski dan Roma, bez govora o problemima Roma. Romska zajednica mora kao uzor imati osobe poput gospodina Kajtazija, koji bi trebao bi biti primjer svim mladim Romima jer je on kroz obrazovanje i rad postigao mnogo toga u životu. Volio bih da u budućnosti, od zemlje koja prima pomoć za Rome od strane raznih europskih fondova, budemo zemlja koja će pomagati drugim Romima širom svijeta“ – rekao je premijer Milanović.

Predsjednik Hrvatskog Sabora gospodin Boris Šprem u govoru je također spomenuo rezultate koje je postigla romska zajednica. Kroz Sabor i djelovanjem u Saboru, uz pomoć svojega saborskog zastupnika gospodina Kajtazija, romska manjina može postići više i bolje. Položaj romske nacionalne manjine danas je puno bolji nego prije, sjetimo se samo što su Romi proživjeli u ne tako davnoj prošlosti, holokaust se ne smije više nikada ponoviti. Drago mi što vas danas vidim toliko puno u Saboru i to mi daje nadu da je romska zajednica u Hrvatskoj prepoznata kao ravnopravni partner.“- naglasio je predsjednik Sabora Boris Šprem.

Nakon prigodnih govora i izvedbe nekoliko točaka romskog glazbenog tria, uslijedilo je zajedničko druženje uz koktel.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *