Posjeta romskom naselju Maja u Glini

Posjeta romskom naselju Maja u Glini – Veljko Kajtazi

Izborni kongres međunarodne organizacije Roma “RROMANIPEN”
24. travnja 2012.
Sastanak sa Rumunjskim veleposlanikom u RH
25. travnja 2012.

Danas smo na poziv dogradonačelnice grada Gline, gospođe dr. Dijane Mužić, posjetili romsko naselje u općini Maja kod Gline.

U delegaciji koju su činili:

  • Veljko Kajtazi, saborski zastupnik
  • Ana Dalipovski, predsjednica Udruge Centar za provedbu integracija u EU
  • Zlatko Bogdan, predsjednik Udruge “Planjak” iz Siska
  • Nemanja Dujić, stručni suradnik
  • Aleksandar Gavrilović, administrator

u područnoj osnovnoj školi u naselju Maja kod Gline, susreli smo se sa predstvanicima Roma i njihovim obiteljima.

Romi iz Maje iznijeli su nam svoje probleme vezane za vodovod, legalizaciju objekata, školovanja, socijalnu pomoć. Veliki broj nezaposlenih i ovdje je naglašen kao jedan od osnovnih problema koji imaju Romi na području grada Gline.

Veliki broj ovih problema može se riješiti kroz čvršću spregu lokalne zajednice i Roma iz naselja Maja. Da bi očvrsnuli i još bolje rješavali ove i buduće probleme, neophodno je dobro se organizirati kroz udrugu, koju treba formirati, ali isto tako raditi i na izjašnjavanju o romskoj pripadnosti. Školovanje i edukacija neka Vam budu primarni cilj u budućem radu,naglasio je gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik.

Romi su ponosan narod koji su na ovim prostorima starosjedioci, aktivni su i surađuju sa svojim sumještanima u rješavanju problema koje imaju bez obzira na nacionalnu pripadnost. Djeca su aktivni sudionici u školi i postižu dobre rezultate, a školovanje je najbolja osnova za budućnost Roma, naglasila je i dogradonačelnica Gline gospođa dr. Dijana Mužić.

Ovaj posjet naselju Maja, ne samo da je prvi posjet jednog romskog predstavnika na tako visokoj poziciji, nego i općenito prvi posjet jednog saborskog zastupnika gradu Glini, a na ovom se neće završiti, jer je gospodin Kajtazi obećao doći i kada Romi iz naselja Maja budu osnovali svoju Udrugu Roma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *