Izvješće Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o Prijedlogu zaključka o potpori međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju 5. studenoga Svjetskim danom romskog jezika, predlagatelja kluba zastupnika

Izvješće Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu o Prijedlogu zaključka o potpori međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju 5. studenoga Svjetskim danom romskog jezika, predlagatelja kluba zastupnika – Veljko Kajtazi

Posjeta Općini Udbina
15. svibnja 2012.
Posjeta Međimurskoj Županiji
21. svibnja 2012.

Na web stranicama Hrvatskog Sabora, pronašli smo izvješće Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koji Vam prenosimo u cijelosti.

Odbor za obrazovanje,znanost i kulturu Hrvatskoga sabora razmotrio je na 5. sjednici održanoj 10. svibnja godine 2012, Prijedlog zaključka o potpori međunarodnoj inicijativi o ustanovljenju 5. studenoga Svjetskim danom romskog jezika, kojeg su predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavili Klubovi zastupnika Hrvatskog sabora: Klub zastupnika SDP-a, Klub zastupnika HDZ-a, Klub zastupnika HNS-a, Klub zastupnika nacionalnih manjina, Klub zastupnika Hrvatskih laburista-Stranke rada, Klub zastupnika HDSSB-a, Klub zastupnika HKU-a, Klub zastupnika IDS-a i Klub zastupnika SDSS-a, aktom od 26. travnja 2012. godine.

Odbor je ovo pitanje raspravio kao zainteresirano radno tijelo.

Osim što je naglasio važnost donošenja ovoga Prijedloga predstavnik predlagatelja i zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru upoznao je članove Odbora s određenom problematikom s kojom se pripadnici romske nacionalne manjine, svakodnevno susreću prilikom uporabe svoga jezika.Tako je obrazlažući navedenu problematiku istaknuo da je romski jezik nestandardiziran i dijektalno podijeljen budući da pripadnici romske nacinalne manjine diljem svijeta koriste 60 dijelekata, ali da većina ipak govori jezikom romani ćib koji je i proglašen službenim romskim jezikom. O važnosti incijative za ustanovljenje 5. studenog Svjetskog dana romskog jezika govori podatak da je ista potekla iz Republike Hrvatske prilikom predstavljanja prvog Romsko-hrvatski i Hrvatsko-romski rječnika, a koju je prihvatila i Međunarodna unija Roma (IRU).

Sukladno navedenome, donošenje predmetnog Zaključka označavalo bi poticaj i primjer svim relevantnim i zainteresiranim institucijama i organizacijama u Republici Hrvatskoj, kao i drugim nacionalnim parlamentima i međunarodnim organizacijama, da podupru nastojanja pripadnika romske zajednice u očuvanju njihova kulturnog i nacionalnog identiteta.

Podržavši navedeni Prijedlog Odbor je jednoglasno odlučio predložio Hrvatskome saboru da donese

 

ZAKLJUČAK O POTPORI MEĐUNARODNOJ INICIJATIVI O USTANOVLJENJU 5. STUDENOGA SVJETSKIM DANOM ROMSKOG JEZIKA

Za izvjestitelja na sjednici Hrvatskoga sabora Odbor je odredio prof. dr. sc. Valtera Boljunčića, predsjednika Odbora.

PREDSJEDNIK

Prof. dr. sc. Valter Boljunčić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *