Festival suvremenog židovskog filma

Festival suvremenog židovskog filma – Veljko Kajtazi

21.obljetnica Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske
24. svibnja 2012.
Svjetski dan romskog jezika – 5. studeni
25. svibnja 2012.

 

U Zagrebu se od 20. do 26. svibnja održava 6. Festival  židovskog filma.

Tema ovogodišnjeg festivala  – „ tolerancija“  utkana je u sve aktivnosti koje se provode unutar ovog projekta , od edukacijskih jutra za učenike i studente, zatim filmskog programa, sve do izložbe fotografija.

UNHCR u Republici Hrvatskoj u četvrtak je zajedno s Festivalom židovskog filma organizirao prikazivanje filma Liberte (Korkoro) redatelja Tonyja Gatlifa koji prikazuje životjedne romske obitelji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Na poziv  UNHCR-a, prikazivanju ovog filma prisustvovao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je u svom govoru podržao projekt UNHCR-a koji je usmjeren na rješavanje pitanja bezdržavljanstva među romskom popluacijom. Ovaj UNHCR-ov projekt, koji se provodi već nekoliko godina, pokazao se iznimno uspješnim i dosad je rezultirao identificiranjem brojnih pripadnika romske manjine koji ne posjeduju dokumentete im je pomogao u njihovom pribavljanju.

Predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, gospodin Terence Pike tom je prilikomupozorio na činjenicu da radi problema s ispravama i njihovognereguliranog statusa, pripadnici romske manjine ne mogu ostvarivati svoja osnovna ljudska prava i bivaju socijalno isključeni. Osim toga, gospodin Pike naglasio je nastojanja UN-ovih agencija da se riješe neka važna pitanja koje se tiču romske manjine u Republici Hrvatskoj.

U sklopu festivala, a također u suradnji s UNHCR-om, postavljena je izložba fotografija autorice Nevenke Lukin pod nazivom „Dva lica romske stvarnosti“  na kojoj su prikazana romska djeca iz Čakovca, Zagreba i Siska.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *