Posjeta predstavnica tajništva Decade of Roma Inclusion

Posjeta predstavnica tajništva Decade of Roma Inclusion – Veljko Kajtazi

Susret Roma i predstavnika Tajništva Desetljeća za uključivanje Roma iz Budimpšte u organizaciji vladinog Ureda
31. svibnja 2012.
Novo sutra za romsku zajednicu – Đurđevac
1. lipnja 2012.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, održao je sastanak sa predstavnicama Tajništva Desetljeća za uključivanje Roma 2005. – 2015. iz Budimpešte, gospođom Tunde Buzetzky i gospođom Alexandrom Bojadjieva koje su boravile u jednodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj na poziv Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Središnja tema sastanka bilo je jednogodišnje predsjedanje Republike Hrvatske Desetljećem za uključivanje Roma koje će započeti 01.07.2012. godine.

Gospođa Tunde i gospođa Bojadjieva upoznale su saborskog zastupnika i njegove suradnike sa stanjem priprema za hrvatsko predsjedanje Dekadom te su naglasile važnost komplementarnosti Plana predsjedanja Desetljećem za uključvanje Roma s aktivnostima i dokumentima međunarodnih organizacija koji su partneri Desetljeća, poput UNDP-a, Vijeća Europe i drugih.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, posebno je bio zaintersiran za iskustva drugih europskih zemalja u predsjedanju Desetljećem za uključivanje Roma te za sve mogućnosti koje Republika Hrvatska i romska zajednica u njoj može iskoristiti unutar jednogodišnjeg predsjedanja.

Izrazio je i svoja očekivanja da Republika Hrvatska kvalitetno organizira i realizira ovaj projekt kroz seriju međunarodnih konferencija i drugih aktivnosti koji bi trebao dovesti do poboljšanja statusa pripadnika romske nacionalne manjine u RH, ali i u drugim zemljama članicama Desetljeća, kroz razmjenu iskustava, ubrzanu izradu, doradu i implementaciju nacionalnih strategija za Rome i druge aktivnosti.

Saborski zastupnik posebno je naglasio svoju zabinutost činjenicom da ni mjesec dana prije predsjedanja Ured za ljudska prava i nacionalne manjine nije pripremio Plan hrvatskog predsjedanja Dekadom, a zajednički prijedlog saborskog zastupnika i svih romskih županijskih vijeća i predstavnika je Uredu upućen 04.04.2012. godine.

Predstavnice tajništva i gospodin Kajtazi dogovorili su nastavak suradnje između Tajništva i izabranog predstavničkog tijela romske zajednice u Republici Hrvatskoj na svim pitanjima od zajedničkog interesa.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *