Novo sutra za romsku zajednicu – Đurđevac

Novo sutra za romsku zajednicu - Đurđevac – Veljko Kajtazi

Posjeta predstavnica tajništva Decade of Roma Inclusion
31. svibnja 2012.
Posjeta Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta
4. lipnja 2012.

Imali smo veliko zadovoljstvo, danas u Đurđevcu prisustvovati svečanosti zatvaranja projekta: “NOVO SUTRA ZA ROMSKU ZAJEDNICU ĐURĐEVCA”.

Ovaj program, financiran je u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku, IPA – IV komponenta “Razvoj ljudskih potencijala”.

U relizaciji projekta učestvovali su Centar za socijalnu skrb iz Đurđevca, Hrvatski zavod za zapošljavanje podučna služba Križevci i grad Đurđevac.

Ciljevi ovog projekta bili su:

 • opći cilj: PRIDONIJETI ZAUSTAVLJANJU TRENDA SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI ROMSKE ZAJEDNICE ĐURĐEVAC
 • specifični cilj: OSPOSOBLJAVANJE DUGOTRAJNO NEZAPOSLENIH ČLANOVA ROMSKE ZAJEDNICE ĐURĐEVAC ZA LAKŠE UKLJUČIVANJE NA TRŽIŠTE RADA

Voditeljica projekta je bila gospođa Katarina Birta, dipl. socijalna radnica.

Koristim priliku također se zahvaliti svima koji su učesvovali u realizaciji, pripremi i provođenju ovog projekta:

 • Mihaeli Lončar iz Centra za socijalnu skrb Đurđevac, asistentici Projekta,
 • Aniti Đipalo iz Centra za socijalnu skrb Đurđevac, asistentici Projekta,
 • Mariji Babić, Embeco doo Koprivnica, autorici Studije, vanjskoj suradnici,
 • Jadranki Čapaliji, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područna služba Križevci
 • Martini Mahović, iz Grada Đurđevca, partneru u Projektu
 • romskoj zajednici iz naselja Stiska kraj Đurđevca

kao i svima drugima koji su učestvovali u provođenju radionica i svojim radom i trudom doprinjeli uspješnom završetku projekta, ljudima koji su vodili radionice, ljudima koji su podučavali svoje sugrađane Rome kako bi savladali osnove i kako bi im omogućili bolji i bogatiji život pun novih saznanja

Ukupnu vrijednost Projekta u iznosu od 117.288,81 Euro, ovi vrijedni i radišni ljudi potrošili su kroz rad, kako bi osposobili 68 sudionika edukacija koje su bile:

 • o zdravstvenom odgoju sa 20 sudionika;
 • o građanskom odgoju sa 20 sudionika;
 • o komunikacjskim vještinama sa 16 sudionika;
 • o roditeljstvu sa 12 sudionika.

Osposobili su 12 članova romske zajednice i njih 11 odmah uposlili na poslovnima u gradu Đurđevcu od komunalnih radova do rada sa djecom kao pomoćnika u nastavi.

Izradili su također i Studiju “Potencijalni programi lokalne zajednice i realnog sektora za uključivanje Roma na tržište rada”, a također i Priručnik o društveno prihvatljivim normama.

Izuzetno lijep projekt kojem na žalost nisam mogao prisustvovati zbog obveza u Saboru RH, ali smo ovaj događaj propratili kroz prisustvo naših suradnika gospodina Nedeljka Bjelajca i gospodina Aleksandra Gavrilovića.

Što reći ovom prilikom i nakon ovako lijepih i radosnih vjesti. Još jedno, hvala svima koji su pomagali i hvala svima koji pomažu romskoj zajednici. Mi Romi znati ćemo se odužiti i vjerujem pokazati koliko smo od Vas naučili.

Hvala Vam još jednom i neka vaš primjer posluži drugima kao smjernica u rješavanju problema romske zajednice u našoj domovini Republici Hrvatskoj.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *