Projekt “Imam izbor” u OŠ Kuršanec u Međimurskoj županiji

Projekt "Imam izbor" u OŠ Kuršanec u Međimurskoj županiji – Veljko Kajtazi

Posjet Domu učenika u Bjelovaru
13. lipnja 2012.
Konferencija “Tržište rada i obrazovanje 2025.”
18. lipnja 2012.

Danas smo prisustvovali otvaranju projekta primarne prevencije Ministarstva unutarnjih poslova i Osnovne škole „Kuršanec“ iz Kuršanca, Grad Čakovec pod nazivom „Imam izbor“.

Koncepcija ovog projekta naslanja se na provedbu preventivnog programa pod nazivom „Zajedno više možemo“ koji je verificiran od strane Agencije za odgoj i obrazovanje te se, kao se pilot projekt proveo u Zagrebu, a potom je preuzet od strane više gradova u Republici Hrvatskoj koji ga, u suradnji s policijom uspješno provode.

Kroz nekoliko temelja za provedbu ovog programa osim nacionalnih i akcijskih planova bitan je i akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma koji je također uvršten kao jedan od bitnih naputaka za rad.

Svrha projekta je jačanje primarne prevencije vršnjačkog nasilja i vandalizma te nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, rizičnih i društveno neprihvatljivih ponašanja djece i mladih, zlouporabe droga i ostalih sredstava ovisnosti, smanjivanje rizika od trgovanja i krijumčarenja ljudi te jačanje prometne kulture. Projekt također uključuje i  osnaživanje socijalne uključenosti Roma u društvenu zajednicu, na regionalnoj razini, s naglaskom na dijalog i poštivanje kulturoloških sličnosti i različitosti kroz kulturu tolerancije, nenasilja i nediskriminacije. Ovim projektom bi se pozitivno prikazala uloga policije kao jednog od bitnih čimbenika koja zajedno s ostalim subjektima društva doprinosi sigurnosti zajednice. Ujedno, učenicima bi se približio rad policije te bi mogli uvidjeti dobronamjernost profesije policajca i prihvatiti policajca kao prijatelja odnosno pomagača, čime bi se doprinijelo i većoj vidljivosti i prisutnosti policije u lokalnoj zajednici.

Također je bitno naglasiti da će se kroz 10 do 12 mjeseci koliko je planirano trajanje ovog projekta, osim nastavnih aktivnosti i predavanja, uključiti i dramski umjestnici svojim angažiranim predstavama, te će se otvoriti i izložba likovnih radova, te tribine i predavanja za nastavnike i predškolsko osoblje škole.

Saborski zastupnik gospodin Veljko Kajtazi, naglasio je kao jedan od bitnih čimbenika dobrog provođenja ovog projekta, uključenje što većeg broja roditelja i polaznika škole iz redova romske nacionalne manjine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *