Desetljeće pred vratima

Desetljeće pred vratima – Veljko Kajtazi

Konzultativni sastanak sa predstavnicima Roma
19. lipnja 2012.
Odluka Vlade Republike Hrvatske od 20. lipnja 2012. godine
29. lipnja 2012.

Dana 25. i 26. lipnja u Skopju je održan 22. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma.

Tom je prilikom u  ime Vlade RH potpredsjednik Vlade Neven Mimica preuzeo predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma od Teute Arifi, potpredsjednice Vlade Republike Makedonije.

Sastanku je prisustvovao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi kojeg je u sklopu posjeta Skopju primio i Nezdet Mustafa, ministar bez portfelja u Vladi Republike Makedonije i nacionalni koordinator Desetljeća za uključivanje Roma te je između njih dogovorena daljnja suradnja.

Osim toga, saborski zastupnik Veljko Kajtazi je  s potpredsjednikom Mimicom posjetio općinu Šuto Orizari, jedinu makedonsku općinu u kojoj Romi čine većinu i u kojoj je romski jezik jedan od službenih jezika.

Na 22. sastanku Međunarodnog upravnog odbora održana su izlaganja na nekoliko tema, a između ostalog je Branko Sočanac, vršitelj dužnosti predstojnika Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, predstavio nacrt plana predsjedanja RH Desetljećem koji sadrži tri opća cilja:

  • povezivanje Desetljeća za uključivanje Roma i Okvira EU za nacionalne strategije integracije Roma do 2020. godine;
  • povezivanje glavnih uspjeha  Desetljeća u obrazovanju s obrazovnom politikom EU;
  • te mladi Romi u akciji za toleranciju i priznavanje.

Deset zemalja članica je predstavilo svoja izvješća o napretku u provedbi Akcijskog plana Desetljeća za 2011. godinu na području obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i zdravstva. Predstavnici romskih civilnih organizacija, u svojoj reakciji na ta izvješća, predložili su da se u buduće, osim o ta četiri područja, izvještava i o diskriminaciji prema Romima i fizičkim napadima i ubojstvima Roma jer su, nažalost, takvi slučajevi sve prisutniji i zahtjevaju praćenje i odgovarajuću reakciju.

Na kraju sastanka predstavljena su Sjedinjene Američke Države koje su se Desetljeću pridružile u svojstvu promatrača.

Sudionicima su se obratili i predstavnici romskih civilnih organizacija iz potencijalnih zemalja članica – Turske, Moldavije, Ukrajine i Rusije.

 



Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *