Posjeta romima iz grada Siska

Posjeta romima iz grada Siska – Veljko Kajtazi

Regionalni odbora za koordinaciju projekata RPCC
6. rujna 2012.
Prva sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome
11. rujna 2012.

U dogovoru sa gradonačelnikom grada Siska gospodinom Dinkom Pintarićem posjetili smo grad i romska naselja u ovom gradu.

Sa nama su u delegaciji bili i gospodin Stanoja Nikolić, predsjednik VRNM sisačko – moslavačke županije, gospodin Dragoljub Nikolić, predsjednik RNM grada Siska, gospodin Zlatko Bogdan i njegov pomoćnik Nemanja Dujić iz romskog naselja Palanjak kraj Siska, te gospodin Ismet Salihi, predsjednik udruge Nevo Drom iz Siska.

U razgovoru koji je vođen sa gradonačelnikom i predstavnicima grada Siska izneseni su problemi sa kojima se Romi susreću u Sisku i dva najveća naselja na ovom području Capraške Poljane i Palanjek. Problem predstavlja generalni urbanistički plan grada Siska, infrastruktura u naselju Capraške Poljane te uređenje pružnog prijelaza u naselju.

Naglašena je i potreba da se u naselju Palanjak poduzmu mjere za zaštitu pješaka i djece koji su nalaze u neposrednoj blizini vrlo prometne ceste te je predloženo da sa na ulazu u naselje postavi ploča sa nazivom naselja i da se ograniči brzina prometa ovom cestom što do sada nije bio slučaj. Također je ostavljena mogućnost da se promet ovom cestom uspori i postavljanjem fizičkih prepreka (tzv. ležeći policajci).

U oba naselja ne postoji posebno označeno autobusno stajalište, pa se djeca koja svaki dan idu u školu autobusom, skupljaju na cesti i postoji opasnost da se dogodi nesreća.

Oba naselja iznjela su i želju da im se pomogne u izgradnji društvenog doma gdje bi se mladi skupljali i koji bi se koristio za rad Udruga. U Capraškim Poljana već dugo postoji romski nogometni klub “ROMA” a u naselju Palanjak postoji KUD. Izgradnjom ovih objekata poboljšali bi se uvjeti za skupljanje i organiziranje zajedničkih susreta i bolji rad.

U naselju Palanjak uskoro započinje sa radom prvo odlagalište za metalni otpad, a u njemu najveći broj usposlenih će činiti upravo Romi pa je i sa te strane skrenuta pozornost da se ovom poduzeću izađe u susret kod ograđivanja protora za metalni otpad kako bi se ispunili svi tehnički uvjeti za njihov rad.

Izneseni prijedlozi  naći se uskoro u centru našega rada, a u rješavanje problema uključiti ćemo sve raspoložive snage.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *