Govor Veljka Kajtazija u Saboru RH povodom donošenja proračuna za 2013. godinu

Govor Veljka Kajtazija u Saboru RH povodom donošenja proračuna za 2013. godinu – Veljko Kajtazi

Sastanak sa predstavncima Ruskog veleposlanstva
29. studenoga 2012.
Shitoryu Karatedo seminar
2. prosinca 2012.

Romska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj u posebno je teškom položaju i to i u Republici Hrvatskoj ali i u drugim državama u kojima živi u značajnijem broju. Međunarodna zajednica je nakon dugo vremena to u određenoj mjeri prepoznala, te je u prvom desetljeću 21. stoljeća počela intenzivnije djelovati da se položaj i perspektiva Roma poboljša. U tu inicijativu aktivno se uključila i Republika Hrvatska, sudjelujući kao jedna od država osnivača u donošenju dokumenata kojima je inicirano proglašenje Desetljeća za uključivanje Roma 2005. – 2015. godine. Republika Hrvatska donijela je i poseban Akcijski plan o provođenju aktivnosti, odnosno ostvarivanju ciljeva koje je pred sebe postavila unutar Desetljeća za uključivanje Roma.

Kao drugi važan dokument, Republika Hrvatska donijela je Nacionalni program za Rome. U procesu pridruživanja Europskoj uniji, Vlada Republike Hrvatske priprema i uskoro će donijeti i Nacionalnu strategiju za Rome do 2020. godine koja će zamjeniti Nacionalni program. Svaki od ovih dokumenata je pisan sa ciljem da kroz njegovu realizaciju Republika Hrvatska promjeni vrlo loš trenutni položaj pripadnika romske nacionalne manjine i omogući ravnopravni položaj i mogućnost razvoja kao i svih drugih svojih građana odnosno etničkih zajednica.

U navedenim dokumentima predviđene su brojne i sveobuhvatne mjere namjenjene poboljšanju položaja Roma, ali gotovo sve one ovise o financijskim sredstvima koje je potrebno izdvojiti za njihovo provođenje i tu počinje problem. Jer, mi smo se opredjelili kroz navedene dokumente da naprimjer do 2020. godine osiguramo da u Republici Hrvatskoj sva romska djeca pohadjaju redovno školovanje, ali u Proračunu nismo predvidjeli dovoljno sredstava da to i provedemo. Mi smo se kao država i društvo opredjelili da osiguramo da i romska nacionalna manjina ima visokoobrazovane pripadnike koji će onda pomoći romskoj zajednici u njenom razvoju, ali trenutno nema dovoljno novca ni za manje od 30 studenata koji ostvaruju pravo na stipendije po tom osnovu. O stipendijama, odnosno pomoći za učenike srednjih ili osnovnih škola za nabavu udžbenika ili drugo da i ne govorimo. Mi imao veliki cilj da sva romska djeca pohađaju školu u roku od 7 godina, a ni u Proračunu za 2013. godinu ni u projekcijama za 2014. i 2015. nismo predvidjeli ni približno dovoljno sredstava za te namjene.

U pripremi Proračuna za narednu godinu, svjestan loše prakse prošlih godina, obratio sam se svim relevantnim ministarstvima i zatražio da svako ministarstvo sukladno svojim preuzetim obvezama, po osnovu temeljnih dokumenata za Rome koje je Republika Hrvatska donijela, osiguraju određena sredstva za specifične projekte i programe namjenjene upravo Romima. Ali izuzimajući jedno ministarstvo i jedan vladin Ured i dalje imamo praksu da sredstva namjenjene za specifične programe za Rome nisu jasno i posebno naznačena.

Ta nam praksa stvara veliki problem, jer obilazeći teren, dobijam u brojnim sredinama povratne informacije da značajan dio sredstava namjenjen za specifične probleme Roma ili ne stiže ili se koristi za npr. Podršku u zapošljavanju osoba koje nisu pripadnici romske nacionalne manjine. Naravno, nitko nije protiv toga da se svakom od velikog broja nezaposlenih građana Republike Hrvatske pomogne ali samo upozoravamo na to da smo se kao država opredjelili da za Rome izdvojimo određena sredstva i sve što Romi očekuju, a i ja kao njihov zastupnik, je da ta relativno mala sredstva budu istinski i utrošena upravo za rješavanje specifičnih romskih problema.

U teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se naša zemlja nalazi, sa puno ljudi koji teško žive, lako se može dogoditi da se jedni nevoljnici okrenu na druge, u ovom slučaju Rome, jer kroz medije im se prenose informacije od 60 ili više milijuna kuna koje su navodno Romi dobili u prošloj godini.

Građani bez posla ili sa malim mirovinama stječu utisak da se Romima daje više nego njima i dolazi do problema kakve smo nedavno svjedočili u Međumurskoj županiji kada su mala romska dječica prvog dana škole, dana koji svatko od nas pamti cijeli život, suočena sa izljevima bijesa i mržnje, koja se rodila iz neznanja i iz siromaštva onih koji su im spriječili da prvi dan sjednu u školske klupe.

Svi mi u romskoj zajednici bili bi sretni da su se deseci milijuna kuna koji se spominju u raznim izvještajima, stvarno utrošili na poboljšanje života Roma, ali to za najvećio dio sredstava o kojima se priča nije slučaj. Brojni Romi, kada čuju koliko država troši na romske programe, pitaju se gde su ta sredstva utrošena, a trenutno ni ja ni bilo tko drugi im ne može dati jasan i cjelovit odgovor na to pitanje. I onda imamo stvaranje s jedne strane nerealnog očekivanja, a sa druge frustracije i nezadovoljstva.

Sredstva za Rome se u većini ministarstava ne vode posebno, pa nije moguće ni pratiti njihovo trošenje. To je loša praksa koju nastavlja i ovaj nacrt Proračuna. Kako bi se transparentno i kvalitetno realiziralo i Akcijski plan Desetljeća za uključivanje Roma i Nacionalnu strategiju za Rome do 2020. godine, neophodno je da postignemo slijedeće:

  1. Da svako ministarstvo i drugi korisnik Proračuna koji u svom području djelovanja ima ostvarivanje nekih od ciljeva i potreba za Rome planira, sukladno mogućnostima, određena specifična sredstva za Rome.
  2. Da se sredstva za specifične potrebe Roma planiraju na način koji bi uključio mogućnost da romski predstavnici predlože prioritete kada je riječ o brojnim potrebama romske zajednice u Hrvatskoj.
  3. Tako planirana sredstva trebaju biti posebno iskazana u Proračunu kako bi svima bilo jasno o kojim sredstvima je riječ.
  4. Treba osigurati kvalitetni sustav praćenja utroška tih sredstava i osigurati da ona budu utrošena transparentno i svrsishodno.

Molim Vladu u cjelini i nadležna ministarstva da razmotre ove prijedloge i primjedbe i da iskoristimo ovaj proces donošenja Proračuna da popravimo naslijeđeno loše i netransparentno stanje kada je riječ o planiranju i korištenju sredstava za financiranje specifičnih romskih potreba na koje smo se kao država i društvo obvezali uključujući se u Desetljeće za uključivanje Roma i donoseći Nacionalni program odnosno Nacionalnu strategiju za Rome.

Hvala vam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *