Nacionalna koordinacija VRNM

Nacionalna koordinacija VRNM – Veljko Kajtazi

Okrugli stol “Useljenička politika”
21. siječnja 2013.
Posjet Grubišnom Polju
22. siječnja 2013.

Danas je Zagrebu, održana prva sjednica Nacionalne koordinacije vijeća romske nacionalne manjine.

Gospodin Veljko Kajtazi, zbog ranije preuzetih obveza, bio je sprečen prisustvovati ovom skupu, a u njegovo ime, skupu je prisustvovao gospodin Mario Horvat, član povjerenstva za praćenje provedbe nacionalnog programa za Rome, koji je trebao pročitatati pozdravno pismo gospodina Kajtazija, ali na žalost nije uspio u toj namjeri jer organizatori skupa nisu predvidjeli obraćanje saborskog zastupnika.

Govor gospodina Kajtazija, koji je trebao biti pročitan na ovom skupu, prenosimo u cijelosti.

“Poštovani sunarodnjaci, dragi gosti skupa,

u nemogućnosti da prisustvujem vašem skupu, zbog ranije preuzetih obaveza, uputio sam na skup svog izaslanika i obraćam se Vama i javnosti ovom porukom.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predvidio je mogućnost da županijska vijeća pojedine nacionalne manjine osnuju svoju koordinaciju, ako toj koordinaciji pristupi većina njihovog ukupnog broja. Proces je to koji je u slučaju naše, romske nacionalne manjine, nažalost neuspješno provođen više puta u posljednjih 10 godina. Nadam se, da će ova koordinacija zaživjeti i postati mjesto usklađivanja ili unapređivanja zajedničkih interesa županijskih vijeća romske nacionalne manjine o pitanjima koja su u nadležnosti županijskih vijeća kako to Ustavni zakon u članku 33. propisuje.

Kao aktivni sudionik tih nastojanja, još u prvom mandatu vijeća i kao saborski zastupnik romske nacionalne manjine, podržavam osnivanje nacionalne koordinacije. Takvo tijelo je prvenstveno potrebno romskim županijskim vijećima, ali kako o njihovom radu i ispunjavanju Ustavnim zakonom predviđene uloge u značajnoj mjeri ovisi i rješavanje pojedinih problema pripadnika romske nacionalne manjine na lokalnoj i regionalnoj razini, nacionalna koordinacija ima ulogu koja je šira od interesa samih vijeća koji je čine.

Interes je romske nacionalne manjine da njezina županijska vijeća kao i u slučaju drugih nacionalnih manjina osnuju i koordiniraju ostvarenje svojih interesa kroz nacionalnu koordinaciju. Nažalost, Ustavni zakon je nacionalnim koordinacijama dao samo jednu stvarnu ovlast, a ona se odnosi na pravo da nacionalne koordinacije mogu donositi odluke o znamenju i simbolima nacionalnih manjina i način obilježavanja praznika nacionalnih manjina uz suglasnost Savjeta za nacionalne manjine.

Na svima nama je da se izborimo da se odgovarajućim promjenama Ustavnog zakona, nacionalnim koordinacijama daju izvorne ovlasti, jer u protivnom nacionalne koordinacije ostaju pravne osobe koje imaju samo jednu izvornu ovlast vezanu za znamenja i simbole. Druge ovlasti nacionalne koordinacije mogu imati samo na način da vijeća, koja su pristupila nacionalnoj koordinaciji, daju ovlasti nacionalnoj koordinaciji da poduzima u njihovo ime pojedine mjere koje Ustavni zakon člankom 31. daje u nadležnost pojedinim vijećima.

Vijeća i predstavnici nacionalnih manjina uskoro će biti na polovici svog mandata i iznimno je važno da što prije zauzmu svoje mjesto i ulogu u sustavu predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave. Lokalni izbori koji slijede usporit će nažalost taj proces, ali s druge strane oni su prilika da se nakon lokalnih izbora s novim predstavničkim i izvršnim tijelima na razini općina, gradova i županija stvori odnos povjerenja i neposredne suradnje kroz koji će i vijeća i predstavnici bolje ostvarivati svoju ulogu i biti mjesta na kojima pojedini pripadnici romske nacionalne manjine mogu ostvariti pomoć i podršku u rješavanju svojih problema.

Koristim ovu priliku da ukažem na jednu konkretnu i vrlo značajnu priliku koja se pruža vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine. Vlada Republike Hrvatske je 29. 11. 2012. godine donijela Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma do 2020. godine. Na naš prijedlog u Nacionalnu strategiju uključena je obveza svih jedinica lokalne i područne samouprave u kojima romska nacionalna manjina ostvaruje pravo na izbor vijeća ili predstavnika da u zadanom roku donese posebni akcijski plan za provođenje Nacionalne strategije na svom području.

Prilika je to i primarni zadatak romskim vijećima i predstavnicima da u svojim gradovima, općinama i županijama aktivno djeluju na pripremi, donošenju, ali i provođenju lokalnih akcijskih planova u kojima se mogu utvrditi nositelji i rokovi za rješavanje konkretnih problema koji muče Rome. Prilika je to koju ne smijete propustiti jer većina romskih problema nastaje u lokalnim sredinama i tamo se treba i rješavati.

Kad god bude potrebe da vam kao vaš zastupnik u Hrvatskom saboru pomognem stojim vam svima na raspolaganju kao i do sada. Nadam se da će nacionalna koordinacija u budućnosti postati mjesto dogovora i uzajamne pomoći županijskih vijeća i da će to rezultirati značajnim poboljšanjem njihovog položaja i rezultata rada jer romska nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj kao što treba poduzetnog i efikasnog zastupnika u Hrvatskom saboru treba i poduzetna i efikasna vijeća i predstavnike romske nacionalne manjine na lokalnoj i područnoj razini.

Sve vas srdačno pozdravljam želeći Nacionalnoj koordinaciji vijeća romske nacionalne manjine uspješan i dugovječan rad.

Veljko Kajtazi”

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *