Posjet Republici Srbiji i Narodnoj skupštini Republike Srbije

Posjet Republici Srbiji i Narodnoj skupštini Republike Srbije – Veljko Kajtazi

Dan Indije
28. siječnja 2013.
Sastanak sa parlamentarnim zastupnikom gospodinom Srđanom Šainom
30. siječnja 2013.

Danas se u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gospodin Veljko Kajtazi susreo sa predsjednikom Poslaničke grupe prijateljstva sa Hrvatskom, gospodinom Zoranom Pralicom, te narodnim poslanicima Veroljubom Arsićem i Srđanom Šajinom.

Razgovrali su o položaju Roma u Srbiji i Hrvatskoj, kao i o ulozi dvaju parlamenata u daljem unapređenju položaja ove nacionalne manjine u obe zemlje.

Razgovor se vodio i o temi i inicijativi formiranja interparlamentarne grupe Roma u okviru projekta “Primjeri dobre prakse u procesu integracije Roma” koji se sprovodi uz podršku Misije OSCE u Srbiji

Gospodin Kajtazi, predstavio je Odluku Hrvatskog sabora od 25.05.2012. o proglašenju Svetskog dana romskog jezika – 5. 11. te predsjedniku Narodne skupštine Srbije, uručio Povelju i Deklaraciju Svjetskog dana romskog jezika. Također je prisutne upoznao i sa događanjima oko predsjedanja Desetljećem za Rome, sa planiranim aktivnostima i zadacima koju se trebaju ostvariti tijekom predsjedanja Hrvatske.

Razgovaralo se i o mjerama koje dvije države sprovode u podsticanju integracije Roma, a složili su se da je najbitnija podrška u obrazovanju i zapošljavanju, posebno mlađe populacije. Istaknuta je i činjenica da je pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prošle godine započela sa radom i katedra za romski jezik.
Vrlo je bitno da u ovoj situaciji i u Srbiji i u Hrvatskoj ojača regionalna suradnja, a međuparlamentarna suradnja na ovom i sličnom nivou mogla bi biti dobar primjer za daljnu suradnju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *