SVJETSKI DAN ROMA

SVJETSKI DAN ROMA – Veljko Kajtazi

SVJETSKI DAN ROMA – MAŠKARTHEMUTNO DIVE E ROMENGO
6. travnja 2013.
PROSLAVA SDR – MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI
7. travnja 2013.

Svjetski dan Roma 8.4. obilježava se u čast prvog  Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. – 12. 4. 1971. godine u Londonu, Velika Britanija i  to je jedan od najvažnijih datuma u povijesti Roma.

Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta. Kao jedne od najvažnijih odluka, usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek. Naziv „Rom“  izabran je kako bi se izbjegao naziv „Cigan“ koji je poprimio negativno značenje.

Delegati na Kongresu su kao prioritet postavili širenje samosvijesti Roma i borbu za ljudska prava. Prvi Svjetski kongres Roma bio je potvrda da su Romi spremni zajednički i vlastitim snagama djelovati unutar političke sfere kako bi se borili za društvenu pravdu i jednakost u korist romske zajednice.

Unutar Kongresa je bilo formirano četiri odbora – za socijalna i pravna pitanja, obrazovanje, kulturu te za davanje počasti žrtvama nacizma u Drugom svjetskom ratu.  Moto „Opré Roma“ („Naprijed, Romi“) postao je politički kredo romskog pokreta, pokreta za društvenu pravdu i jednakost.

Na kongresu u Londonu 1971. sudjelovali su dr. Jan Cibula, Slobodan Berberski, koji je izabran za predsjednika Kongresa, Vanko Rouda, Juan de Dios Ramirez Heredia, Grattan Puxon i drugi delegati.

Kongres je okupio 23 predstavnika iz  Velike Britanije, Jugoslavije, Čehoslovačke, Finske, Norveške, Francuske, Njemačke, Mađarske, Irske i Španjolske te promatrače iz Indije, Kanade, Belgije i SAD-a.

Svjetski dan Roma je službeno proglašen 1990. u Poljskoj na četvrtom Svjetskom kongresu Roma. Odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Na kongresu u Londonu  je usvojena zastava romskog naroda. Zastava se u donjem dijelu sastoji od zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu od plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač predstavlja putovanja i migracije Roma.

 

U Londonu je donijeta i odluka o službenoj himni Roma. Ona se temelji na staroj romskoj pjesmi „Đelem, đelem“ („Idem, idem“), a za konačnu verziju himne zaslužni su Žarko Jovanović i Jan Cibulka.

Dosad je održano 7 svjetskih kongresa koji su bili fokusirani na četiri cilja: standardizaciju romskog jezika, reparacije iz Drugog svjetskog rata, poboljšanje na području građanskih prava i obrazovanja, očuvanje romske kulture i međunarodno priznavanje Roma kao nacionalne manjine indijskog porijekla.

 

Ženeva, Švicarska, bila je domaćin 2. Svjetskog kongresa Roma 1978. godine na kojem je sudjelovalo 120 delegata iz 26 država.

 

U Göttingenu, Njemačka 1981. godine održan je 3. Svjetski kongres Roma, koji je podržao zahtjev Roma da budu priznati kao nacionalna manjina indijskog porijekla.  Jedna od glavnih tema Kongresa bio je Porajmos – genocid nad Romima u Drugom svjetskom ratu.

Serock, Poljska 1990. godine bio je domaćin 4. SvjetskoG kongresa Roma gdje je 8. 4. službeno proglašen Svjetskim danom Roma.

U Pragu, Češka, 2000. godine 5. Svjetski kongres Roma pozvao je Ujedinjene narode da Rome prizna kao narod.

U Lancianu, Italija, 2004. godine održan je 6. Svjetski kongres Roma. Na kongresu je osnovan novi odbor za pitanja žena, djece i obitelji.

Zagreb, Hrvatska bio je 2008. godine domaćin  7. Svjetskog kongresa Roma uz sudjelovanje 300 delegata iz 28 zemalja.

Sibiu, Rumunjska domaćin je 8. Svjetskog kongresa Roma 7. i 8. 4. 2013. godine. Na kongresu se očekuje oko 600 predstavnika Roma. Sudionici će se bacanjem cvijeća u rijeku Cibin prisjetiti Roma stradalih u Porajmosu izvršenom nad Romima u 2. svjetskom ratu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *