POSJET KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI, NASELJE STISKA

POSJET KOPRIVNIČKO - KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI, NASELJE STISKA – Veljko Kajtazi

POSJET KOPRIVNIČKO – KRIŽEVAČKOJ ŽUPANIJI, NASELJE DRNJE
16. lipnja 2013.
POSJET POLICIJSKOJ POSTAJI ĐURĐEVAC
16. lipnja 2013.

Naselje Stiska nalazi se u gradu Đurđevcu. Jedno od većih naselja na ovom području, broji oko 400 stanovnika.

U naselje smo stigli u pratnji policijskih djelatnika koji su u ovom naselju provodili preventivnu akciju upoznavanja stanovnika sa policijom i njenim djelatnostima. Ovom prilikom djelatnici policijske postaje Đurđevac u pratnji načelnika županijske policije Koprivničko – križevačke županije, gospodinom Darkom Repom, načelnikom PP Đurđevac, gospodinom Krunom Karasom, te gospođom Spomenkom Stankić Kovačev i gospodinom Marinkom Petrekovićem upoznali su prisutne sa pravima i obvezama koji stanovnici ovoga naselja imaju u svakodnevnom susretu sa policijom na terenu. Ukazali su im na probleme obiteljskog nasilja, školovanja, javnog reda i mira, pronalaženju minsko eksplozivnih sredstava i drugim aktivnostima koje provodi policijska postaja u svakodnevnom poslu. Policija je tu da služi zajednici i zato moramo poštivati njihove obveze i mjere koje poduzimaju u svojemu radu. Inače je ovo projekt koji se provodi na nivou svih policijskih postaja diljem Hrvatske, a cilj mu je zbližavanje i bolje povezivanje te prevencija, a provode je policijske postaje.

Veliki broj mještana sa zanimanjem je pratilo izlaganje gostiju iz PP Đurđevac te se uključilo sa svojim pitanjima u debatu na temu odnosa policije i mještana na što su im pripadnici policije dali točne informacije i upoznali ih sa njihovim pravima ali i obvezama.

Gospodin saborski zastupnik iskoristio je priliku upoznati i stanovnike naselja sa gorućom temom legalizacije još jedan puta naglasivši potrebu da se stnovništvo masovno odazovu i podnesu zahtjeve za legalizaciju. Naglasio je također i dobru suradnju koju ima i sa predstavnicima VRNM županije gospodinom Horvat Franjom, kao i sa predstavnikom Roma u naselju Stiska, gospodinom Martinom Oršušom.

Iz velikog broja pitanja koja su saborskom zastupniku postavljena i ovom prilikom izdvojit ćemo javne radove, pomoć u legalizaciji, pitanje sakupljanja željeznog otpada i drugih sekundarnih sirovina, školovanja mladih Roma. Mještani su saborskom zastupniku zamjerili i činjenicu što još nisu dobili asfaltiranu cestu do naselja koja im je obećavana u nekoliko prethodnih mandata ali do današnjeg dana nije realizirana. Pitanja socijale također su bila česta tema razgovora, kao i nesređeni međuljudski odnosi u samome naselju, a tiču se posuđivanja novaca, neopravdanog javnog osuđivanja nekih članova naselja da su članovi AlQueda i sličnih problema.

Moj mandat je na polovici, istaknuo je saborski zastupnik. Znam da su vaši problemi veliki, ali ja Vam cestu nisam obećavao, na pitanje koje upućujete meni ja ne znam odgovor jer ga nisam niti obećao, a niti o njemu išta znam. Nastojat ću za trajanja moga mandata da Vam pomognem koliko god je u mojoj moći da Vam se cesta riješi, da se riješi i pitanje struje koju vidim imate u naselju, ali morate znati, da nisam svemoguć. Hrvatska je trenutno u vrlo teškoj financijskoj situaciji, to Vam ne trebam govoriti, toga ste i sami svjesni, ali vjerujem da postoje načini da se namakne novac da se pitanje ceste riješi. Vi ste ipak tu blizu grada i pokušat ću Vam pomoći u tome. Prvi vid pomoći već sam Vam uputio, a vezan je za legalizaciju, biti će toga još, a od Vas tražim da me redovno izvještavate i dostavljate Vaše želje kako i na koji način pomoći Romskoj zajednici. O prošlosti ne želim da govorim, moja je uloga jasna, ja sam Rom, nisam niti Bajaš, niti Aškalija, ja sam Rom i Vi ste svi Romi i o tim problemima ne želim i neću da govorim. Od Vas tražim samo jedno, pomognite mi i deklarirate  se kao Romi, to je početak, predajte svi zahtjeve za legalizaciju, tu su i gospodin Martin Vaš predstavnik i gospodin Franjo iz Molva, oni su ti kojima se morate obratiti i koji moraju učiniti prvi korak, ako oni ne uspiju u tome, a vidimo iz ovog predavanja policije da interes ostale zajednice postoji, ja ću onda sa svoje strane učiniti sve da Vam se pomogne i da ostvarite svoje želje i nadanja.

Pogledajte koliko male djece ima tu oko nas, imam dojam da je ovo naselje sa navjećim brojem djece. Mi stariji moramo pokazati tim mladim naraštajima naš romski ponos i naše vrline. Mi ih moramo naučiti da idu u školu, da završavaju te škole i da kroz njih dobijemo sposoban kadar koji će nas voditi u bolju budućnost, a ne da ostanemo još stoljećima ovakvi kakvi smo sada. Zar nebi bilo dobro kada bi netko od njih za 15 – 20 godina postao lječnik u Vašem naselju, kada 2-3 njih ne bi postali kontakt policajci u naselju. To su naši ciljevi i za to se borim, oni su ti koji će Vama graditi i krovove i temelje, koji će Vas liječiti i koji će vas zaustavljati na cesti, oni su ti koji će jednog dana raditi u bankama pa da ne slušamo više priče o kamatarenjima i o tome da nemamo odvjetnike jer  nas nitko neće braniti. Razmislite na trenutak o tome pa recite da nisam u pravu, završio je svoje izlaganje gospodin Kajtazi na skupu u Stiski.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *