KRAJNJI ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU

KRAJNJI ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA LEGALIZACIJU – Veljko Kajtazi

POSJET POLICIJSKOJ POSTAJI ĐURĐEVAC
16. lipnja 2013.
ZAVRŠNA KONFERENCIJA DESETLJEĆA ZA ROME U ZAGREBU
20. lipnja 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPribližava se 30.06.2013. zadnji dan koji je Ministarstvo graditeljstva oglasilo kao krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata.

Već skoro godinu dana, zajedno sa svojim timom, intezivno radim na promoviranju ovog datuma kao izuzetno značajnog za romsku zajednicu. U ovaj proces uključio sam i Savjet za ljudska prava, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ministarstvo graditeljstva. Prilikom svakoga obilaska u zadnjih godinu dana nastojim se susreti sa nadležnima u Županijama, gradonačelnicima, načelnicima onih općina u kojima živi značajna populacija romske nacionalne manjine, ne bih li i na taj način animirao i dobio potporu za svoje ideje oko legalizacije romskih naselja.

U jednom dobrom broju, postigao sam uspjeh, ali na žalost, nedostatak financijskih sredstava zaustavio je moja nastojanja da se romskoj nacionalnoj manjini pomogne u ovoj značajnoj aktivnosti.

Ne treba kriti, da je romska nacionalna manjina u izuzetno teškoj poziciji po ovom pitanju. Uzmimo samo činjenicu da je najveći broj pripadnika romske nacionalne manjine na socijalnim primanjima i da ona nisu dovoljna za izvršavanje ovog značajnog zadatka. Ali isto tako, razmislimo o tome da Romska nacionalna manjina jedina ima zvaničan dokument kojim se ovi problemi mogu riješiti, a to je dokument Akcijskog plana za provedbu nacionalne strategije za uključivanje Roma od 2005 do 2015. godine.

Nastojat ću na skorom sastanku sa predstavnicima Vlade tražiti dodatnih 13 do 15 milijuna kuna kojim bi se zaokružio i završio proces legalizacije Romskih naselja.

Najbitnije je da svi Romi na vrijeme predaju zahtjeve za legalizaciju, a najkasnije do 30.06.2013. godine, iza tog datuma nema više mogućnosti prijave legalizacije i zato nastojim svima još jednom prenijeti ovu obavijest i putem medija, kako bi se kompletna romska zajednica uključila u proces legalizacije.

Ponovo podsjećam da se zahtjev za legalizaciju predaje u uredima za graditeljstvo u svima gradovima i općinama Republike Hrvatske i još jednom apeliram na sve svoje sunarodnjake da izvrše ovu svoju dužnost i omoguće daljnje djelovanje po ovom pitanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *