02.08.2013. – MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA

02.08.2013. - MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA – Veljko Kajtazi

Razgovor sa predstavnicima Roma iz Kutine
30. srpnja 2013.
Međunarodni dan sjećanja na romske žrtvama holokausta
2. kolovoza 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADragi prijatelji,

kao i prošle godine, okupit ćemo se 02.08.2013. godine na romskom groblju Uštica kraj Jasenovca, da odamo dostojnu počast tisućama stradalih i ubijenih Roma u ovom zločinu fašista tijekom II Svjetskog rata.

Nakon više od 60 godina kako se ovaj značajan datum – 02.08. obilježava u cijelom svijetu, u sklopu MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA, prošle godine je po prvi puta, a na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija dostojanstveno obilježen ovaj datum i kod nas u Hrvatskoj.

I ovom prilikom, okupljamo se na ovom tužnom mjestu da prigodnim govorima i vjerskim službama te polaganjem vijenaca od strane županijskih i gradskih Vijeća Romske nacionalne manjine, mnogobrojnih udruga i pojedinaca, Vlade RH i Hrvatskog Sabora te mnogobrojnih gostiju iz zemlje i svijeta, podsjetimo na patnju i stradanja Roma koji su se desili u mračnim vremenima II Svjetskog rata.

Sa nama su 02.08.2013. godine od 10,00 do 12,00 sati na romskom groblju Uštica ponovo više od 800 naših Roma sa teritorije cijele Hrvatske koji će doći sa 17 autobusa, više od 40 gostiju iz redova Vlade i Hrvatskog Sabora, političkog i kulturnog života Republike Hrvatske, te po prvi puta i delegacije iz Makedonije i Srbije koje će se zajedno sa nama položiti vijence na ovu masovnu grobnicu.

Pozivamo Vas da opet zajedno 02.08.2013. godine obilježimo MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA, te da nam se pridružite na prigodnom domjenku nakon komemoracije.

Veljko Kajtazi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *