Posjet Međimurskoj županiji – općina Orehovica

Posjet Međimurskoj županiji - općina Orehovica – Veljko Kajtazi

Posjet Međimurskoj županiji, općina Nedelišće
23. travnja 2014.
Posjet Međimurskoj županiji – Čakovec i predstavnici Lončareva naselja
23. travnja 2014.

U nastavku obilaska Međimurske županije, saborski zastupnik, sa svojim suradnikom Draganom Ignacom, posjetio je općinu Orehovica i tamošnje romsko naselje.

Tema razgovora u prostorijama općinskog načelnika g. Franje Bukala bili su problemi sa kojima se susreće ovo romsko naselje.

Na početku sastanka, načelnik je upoznao g. Kajtazija sa problemima otpada u ovom naselju, ne dovršenom strujnom infrastrukturom, te namjerom da se sagradi sportska dvorana u općini.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Roma, g. Krunoslav Vuk ispred romskog naselja, g. Dragan Ignac iz udruge KALI SARA iz Orehovice, g. Nedeljko Marić, zamjenik Načelnika iz redova romske n/m, te Dragan Oršuš, ispred Međimurske županije u radu je sudjelovao i g. Branko Sušec.

Problemi naselja Orehovica, počeli su onoga trenutka kada je zbog neispunjavanja obveza iz IPA programa, zaustavljena izgradnja i elektrifikacija romskog naselja. Na pola završeni radovi dovode do toga da nadležni opskrbljivač električnom strujom ne želi izdati uporabnu dozvolu pa s toga i u naselju postoji prepoznatljiva “paukova” mreža električnih žica i ako su uredni stanovnici naselja spremni podmirivati svoje mjesečne obveze. Također je smeće odloženo na parcelu koja je u privatnom vlasništvu i kao takvo ne smije se dirati od strane komunalnih redara i ne odvozi se, te predstavlja veliki problem u naselju. Zbog svega ovoga načelnik općine uputio je poziv inspekcijskim službama kako bi se podnio inspekcijski nalog o uklanjanju smeća.

Naselje je legalizirano, ali u naselju postoji nekoliko objekata koji su izgrađeni na parcelama koje su kupljene od općine i izgrađene nakon datuma koji je zadat kao krajnji rok za legalizaciju. Naselje je također podložno poplavama i još nisu postavljeni već nabavljeni betonski bunari za odvod oborinskih voda.

Načelnik se pozitivno osvrnuo na rad romske zajednice i suživot koji postoji u ovom naselju i rekao da sa romskom populacijom nema većih problema, posebno naglasivši dobru suradnju kako sa g. Marićem, tako i sa g. Vukom.

Saborski zastupnik obećao je sa svoje strane da će nastojati pomoći oko odvoza smeća, ali da će sa strujom biti problema jer je poduzeće koje je izvodilo radove u velikim financijskim problemima, ali će nastojati pronaći riješenje iza ovaj problem.

Nakon završenog razgovora u općinskom uredu, zajedno su obišli i romsko naselje.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *