Posjeta gradu Delnice sa 319 Roma – Hrvata

Posjeta gradu Delnice sa 319 Roma - Hrvata – Veljko Kajtazi

Sastanak sa predstavnicima ministarstava Vlade RH
23. srpnja 2014.
Posjet naselju Dedin
24. srpnja 2014.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, zajedno sa svojim kolegom, saborskim zastupnikom Nenadom Pleše, posjetio je grad Delnice i susreo se sa predstavnicima grada.

Tema razgovora bila je problematika Roma u Delnicama i njihovoj okolini.

U iscrpnom izlaganju, predstavnici grada, škola i socijalne službe iznijeli su sve probleme sa kojima se susreće romska populacija u Delnicama i okolici, uz iznošenje podataka da na teritoriju grada živi 321 Rom.

Predstavnici dvaju škola, isto su iznijeli podatke broju polaznika iz redova romske nacionalne manjine, kako od 1 do 4, tako i od 5 do 8 razreda.

Policijska uprava naglašava da je broj prekršaja pripadnika romske nacionalne manjine u odnosu na broj prekršaja ne romske u povećanju i da iznosi 20% učinjenih prekršaja.

Centar za Socijalnu skrb objavljuje da je registrirano 65 nositelja pomoći za uzdržavanje.

Predsjednik mjesnog odbora Broda na Kupi iznosi podatke kako je u radu njegove udruge koja se bavi razvojem turizma uključen i veliki broj Roma, ali da i pored svega se boji da će način ponašanja i djelovanja romske populacije naštetiti ugledu dobrih domaćina i turističkim čarima grada Delnice.

Prekrasne su Delnice u ovo doba godine, jeste da se radi u njima i da su ulice raskopane, ali tko ne bi ostao u ovom kraju barem na dan – dva, možda i dulje, ali u Delnicama, slovom i brojem žive 2 Roma.

Tek tada priča kreće u pravom smjeru, i zadržavamo se u Delnicama u uredu gradonačenika dobrih 3 sata pokušavajući pronaći načina da se ljudima koji izgledaju kao Romi i žive kao Romi omogući i da se i ispoljavaju kao Romi i da na osnovu toga dobiju mogućnosti participirati u djelu koji pripada Romima.

U Delnicama i njegovoj okolici biti će puno posla, jedno od glavnih je dokazati Romima da se ne stide svog romskog porijekla i romske kulture.

Nije dovoljno izjasniti se Hrvatom da bi se postao Hrvat, naše porijeklo i naš način života nas izdaje, naša boja kože i naš način života, rekao je gospodin Litaj, jedan od 2 Roma koji su pravi Romi u Delnicama, ostalih 319 su Romi – Hrvati, eto nove nacionalne manjine u RH.

 

 

Comments are closed.