Konferencija za medije u OŠ Kuršanec

Konferencija za medije u OŠ Kuršanec – Veljko Kajtazi

Posjet općini Peteranec
3. ožujka 2016.
Posjet općini Kotoriba
3. ožujka 2016.

Na poziv čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača i njegovog zamjenika Romana Bogdana, saborski zastupnik Veljko Kajtazi sudjelovao je na konferenciji za medije u Osnovoj školi Kuršanec u utorak, 1. ožujka 2016. godine. Na događaju je bio prisutan i novoizabrani zamjenik ministra obrazovanja, znanosti i sporta Hrvoje Šlezak te ravnateljica OŠ Kuršanec Marija Tepalović.

Osnovnu školu Kuršanec pohađaju 327 učenika pripadnika romske nacionalne manjine (73 posto) od ukupnog broj učenika. Tema razgovora bili su projekti kojima bi se pomoglo učenicima romske nacionalne manjine, ali i problem sve većeg odlaska učenika iz većinskog naroda koji sve više upisuju ostale škole diljem Međimurja povećavajući rizik da ova škola postane isključivo „romska“.

Saborski zastupnik Kajtazi izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je zamjenik ministra Šlezak na tu poziciju došao s radnog mjesta nastavnika u kuršanečkoj školi te istaknuo kako je odlično da je na takvu funkciju došla osoba koja je upoznata s problematikom.

Istaknuti su i podaci da samo 50 posto učenika Roma u Međimurskoj županiji završava osnovnu, a tek 10 posto upisuje srednju školu, dok je postotak onij koji je i završavaju gotovo zanemariv. Grad Čakovec je vođen tim podacima osmislio projekt upisivanja romske djece iz lokalne romske zajednice i u druge škole u Međimurju, te organiziranje cjelodnevnog boravka, pisanja zadaća i korisnog provođenja slobodnog vremena uz osiguranje obroka što bi županiju koštalo oko 8 milijuna kuna. Lokalne vlasti se nadaju da će za svoj projekt dobiti potporu nadležnog ministarstva i krenuti u pilot provedbu što prije.

Zamjenik ministra Šlezak naglasio je potrebu prostorne integracije Roma te istaknuo kako se nada će se u okviru mogućnosti pronaći model za podršku ovog projekta.

Comments are closed.