Svečano obilježen Svjetski dan Roma u Zagrebu

Svečano obilježen Svjetski dan Roma u Zagrebu – Veljko Kajtazi

Odbor za obrazovanje
13. travnja 2016.
Večera u čast državnog ministra vanjskih poslova Indije
15. travnja 2016.

U organizaciji saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Savez Roma u RH “KALI SARA”, Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Udruge za bolji život Romkinja “TRAIPE”, te predsjednika i predstavnika županijskih, gradskih i općinskih vijeća romske nacionalne manjine u petak, 8. travnja u muzeju Mimara svečano je obilježen Svjetski dan Roma.

“Romi u svijetu obilježavaju i Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta te Svjetski dan romskog jezika. Međutim, Svjetski dan Roma je naš najvažniji praznik te mi je iznimno drago da ste nam se danas pridružili.

Tvrdim da je Svjetski dan Roma najbitniji jer se obilježava u čast i u sjećanje na 1. Svjetski kongres Roma održanog od 8. – 12. travnja 1971. godine u Londonu.

Taj Prvi svjetski kongres Roma najvažniji je događaj u novijoj romskoj povijesti kad govorimo o organiziranju Roma kao nacije. Na tom su Kongresu usvojene odluke o zastavi romskog naroda i njenom izgledu, usvojena je službena himna koju ste upravo čuli, Romani chib je usvojen kao službeni romski jezik, a usuglašeno je prihvaćanje naziva Rom za naš narod što u prijevodu znači čovjek.

Zastava, himna, jezik i naziv Rom tada usvojen mi do danas koristimo i poštujemo.” – istaknuo je saborski zastupnik i predsjednik organizacijskog odbora Veljko Kajtazi

Pored saborskog zastupnika skupu su se obratio i predsjednik Hrvatskog sabora akademik Reiner, izaslanik predsjednice Republike i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i predsjednica Saveza Roma u RH “KALI SARA” Suzana Krčmar.

Skupu su prisustvovali i drugi brojni gosti iz političkog i javnog života, a za glazbeni dio su se pobrinuli Snježana Rucner i Marija Mlinar.

Na svečanom obilježavanju dodjeljena je i godišnja nagrada Saveza Roma u RH “KALI SARA” rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Borasu.

Iza takve odluke leži nekoliko važnih razloga te kontinuirana podrška radu romske zajednice od strane rektora Borasa. Sve je počelo s našim zajedničkim obilježavanjem Svjetskog dana romskog jezika na Filozofskom fakultetu 2012., 2013. i 2014. godine.

Zajednički rad rektora Borasa s romskim predstavnicima je rezultirao i s nacionalnim priznanjem ovog praznika Roma, u Hrvatskom saboru 25.05.2012 godine te međunarodnim priznanjem Svjetskog dana romskog jezika u UNESCO-u u studenom prošle godine.

Na  suradnje saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i rektora Borasa, u veljači 2012. godine potpisano je pismo namjere u kojem je dogovoreno osnivanje kolegija o romskom jeziku, kulturi i književnosti.

U akademskoj godini 2012./2013., zastupnik Kajtazi, rektor Boras i profesor Ljatif Demir, uspješno su realizirali uvođenje kolegija Uvod u romski jezik I i II te Uvod u književnost i kulturu Roma na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Ova dva kolegija su prvi kolegiji s fokusom na romsku tematiku koji su uvedeni u sustav visokoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Prvo predavanje je održao profesor romskog porijekla Ljatif Demir iz Makedonije i to na Svjetski dan romskog jezika 2012. godine.

Na temlju ovoga koncipiran je i osmišljen program magistarskog studija romistike na Filozofskom fakultetu čija puna provedba kreće ove jeseni.
Na tim je temeljima osnovan i Europski centar za romske studije na istom Fakultetu čiji rad još uvijek nije do kraja Doreen i realiziran.

Rektor Boras je uz Savez sudjelovao u organizaciji i postavljanju prve dvojezične ploče na romskom jeziku na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu u znak sjećanja na uključenje u predavanje kolegija romskog jezika te književnosti i kulturi. Svečano otkrivanje spomen ploče održalo se 5. prosinca 2013. godine.

Svečanu ploču otkrili su gospodin Boras, tadašnji dekan i gospodin Kajtazi.

Dodijeljeno je i jedanest posthumnih priznanja istaknutnim članovima romske zajednice koji su svojim radom i stvaralaštvom ostavili traga u socijalnom, društvenom i kulturnom životu Roma, a njihove ideje i upornost u realizaciji ostaju primjer trajne vrijednosti romskom narodu i društvu u cjelini.

Osobe koje više nisu s nama, a čijim je obiteljima saborski zastupnik Kajtazi u ime Saveza dodijelio posthumna priznanja su: ALIŠAN SAMI; BAJRIĆ RASIM; ČAMILJ GUŠANI; IBRAIMOVSKI FARI; KASUM CANA; MUJTIŠI ĐŽEMALJ; NIKOLIĆ BOŽO; ORŠOŠ LJUDEVIT; OSMANOVIĆ ALIJA; SEFEROVIĆ RAGIB; TODOROVIĆ BORO.”

 

Comments are closed.