Komemoracija na lokaciji Memorijalnog kompleksa Batinske bitke / 71. godišnjica Međunarodnog dana pobjede fažizmom

Komemoracija na lokaciji Memorijalnog kompleksa Batinske bitke / 71. godišnjica Međunarodnog dana pobjede fažizmom – Veljko Kajtazi

BAXTALO ERDELEZI
6. svibnja 2016.
Susret s predstavnicima jedanaest nacionalnih manjina (osim romske) u Hrvatskom saboru
11. svibnja 2016.

U sklopu obilježavanja 71. godišnjice međunarodnog Dana pobjede nad fažizmom, a na poziv veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Anvara Azimova, saborski zastupnik Veljko Kajtazi polagao je u ponedjeljak, 9. svibnja 2016. g. vijenac na lokaciji Memorijalnog kompleksa Batinske bitke (ili Bitke kod Batine).

Batinska bitka na kojoj su između 11. i 19. studenog 1944. godine vođene borbe između jedinica NOVJ i Crvene armije s jedne strane, i jedinica Wehrmachta i njegovih saveznika s druge strane okončana je pobjedom jedinica NOVJ i Crvene armije.

Ruske veteranske udruge prikupile su ove godine 10.000 dolara za obnovu Spomenika Crvenoj armiji na središnjem belomanastirskom trgu. Ruske udruge i organizacije svake godine prikupljaju sredstva za obnovu sličnih spomenika, od kojih je na teritoriju Republike Hrvatske njih dvanaest. Spomenik Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu predstavlja spomenik u pravom smislu riječi, budući da je na tom mjestu pokopan general lajtnant Vasilij Petrovič-Musin, koji je poginuo u Batinskoj bitci u studenome 1944. godine.

Tijekom Drugog svjetskog rata život je izgubilo dvadesetsedam milijuna pripadnika Crvene armije, od kojih šest tisuća na području Republike Hrvatske.

Comments are closed.