Bilateralni sastanak s članovima Odbora za prava, interese zajednice i povratak Skupštine Republike Kosovo

Bilateralni sastanak s članovima Odbora za prava, interese zajednice i povratak Skupštine Republike Kosovo – Veljko Kajtazi

Odbor za prava, interese zajednice i povratak Skupštine Republike Kosovo u radnome posjetu Hrvatskome saboru
17. svibnja 2016.
Sastanak s gradonačelnikom Grubišnog Polja Karlom Mađeruhom
23. svibnja 2016.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi održao je u ponedjeljak, 16. svibnja 2016. g. radni sastanak s članovima Odbora za prava, interese zajednice i povratak Skupštine Republike Kosovo – zastupnicima Ćerimom Bajramijem i Vetonom Berišom. Sastanku je prisustvovala i saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Središnja tema sastanka bila je razmjena iskustava i usporedba položaja nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i Republici Kosovo. Saborski zastupnik Kajtazi se posebno osvrnuo na poslijeratni položaj Roma na Kosovu, ali i položaj Roma s Kosova koji su kao izbjeglice došli u Republiku Hrvatsku.

Zastupnik Bajrami, jedan od zastupnika bošnjačke nacionalne manjine u kosovskom paralamentu, te zastupnik Beriša koji zastupa Egipćane u kosovskom parlamentu, iznijeli su detalje o načinu predstavljanja manjina na Kosovu te upoznali zastupnika Kajtazija s problemima s kojima se suočavaju tamošnje manjinske zajednice.

Bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Republike Kosovo su dobri i prijateljski, a jedini problem je status hrvatske manjine jer Hrvati nisu priznati kao manjina niti se spominju u Ustavu Republike Kosovo. Hrvatska snažno podupire integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija kao i euroatlantsku orijentaciju i realizaciju perspektive članstva u euroatlantskim asocijacijama, te potiče i podržava sudjelovanja Kosova u organizacijama regionalne i međunarodne suradnje.

Comments are closed.