Odbor za prava, interese zajednice i povratak Skupštine Republike Kosovo u radnome posjetu Hrvatskome saboru

Odbor za prava, interese zajednice i povratak Skupštine Republike Kosovo u radnome posjetu Hrvatskome saboru – Veljko Kajtazi

Zastupnik Kajtazi primio poljskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj
17. svibnja 2016.
Bilateralni sastanak s članovima Odbora za prava, interese zajednice i povratak Skupštine Republike Kosovo
17. svibnja 2016.

13255934_1817668198461094_2912203205423448926_n

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin s članovima Odbora Veljkom Kajtazijem, Erminom Lekaj Prljaskaj i Ivanom Radićem održao je u ponedjeljak, 16. svibnja 2016. g. radni sastanak s članovima Odbora za prava, interese zajednice i povratak Skupštine Republike Kosovo na čelu s Jasminom Živković, predsjednicom Odbora.

Svrha radnoga posjeta izaslanstva Skupštine Republike Kosovo je upoznavanje s hrvatskim iskustvima u reguliranju i zaštiti prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin upoznao je kosovske parlamentarce sa sastavom i djelokrugom rada Odbora te sa zakonskim okvirom s kojim su regulirana prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj.
Članove Odbora za prava, interese zajednice i povratak kosovske Skupštine posebno je zanimao način izbora zastupnika nacionalnih manjina u hrvatski parlament, utjecaj brojčano većih nacionalnih manjinskih zajednica na donošenje odluka u parlamentu te općenito, komunikacija manjinskih nacionalnih zajednica s matičnim odborom.

– Problemi manjinskih nacionalnih zajednica redovno dolaze na dnevni red, rekao je Furio Radin te posebno naglasio kako je u svome radu Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina maksimalno otvoren i prema javnosti i prema svim manjinskim zajednicama u Hrvatskoj.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi, također su vrlo detaljno upoznali sugovornike i sa svojim iskustvima u ostvarivanju i zaštiti prava nacionalnih manjina koje predstavljaju u Hrvatskome saboru, ali i s problemima s kojima se susreću u praksi.

Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Skupštine Republike Kosovo u utorak svoj boravak u Hrvatskoj završavaju susretom s predstavnicima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH.

Comments are closed.