DIP-u predane prve kandidature: Veljko Kajtazi ponovno ‘probio led’

DIP-u predane prve kandidature: Veljko Kajtazi ponovno 'probio led' – Veljko Kajtazi

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta / Samudaripen 2016.
2. kolovoza 2016.
‘Glasove nećemo dati onima koji ih kupuju pivom i kobasom’
2. kolovoza 2016.

veljko-kajtazi-c3bca23ca35ea9642b6619232ee858f6_view_article_new

Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) u ponedjeljak, 1. 8. 2016. g.  predane su prve kandidature za prijevremene parlamentrane izbore i to za 12. jedinicu. Saveza Roma u RH “KALI SARA” čiji je kandidat Veljko Kajtazi bio je među prvima.

Kajtazi je predložen za zajedničkog zastupnika 12 ‘malih’ manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske).

Kajtazijeva kandidatura ‘probila je led’ i na posljednjim parlamentranim izborima, u studenom prošle godine, naime upravo je njegova predana među prvima.

Nacionalne manjine biraju osam zastupnika u posebnoj, 12. jedinici koju čini cijela Hrvatska – tri zastupnika bira srpska, po jednog mađarska i talijanska, jednog zajednički biraju pripadnici češke i slovačke manjine, jednog albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske, a jednog biraju pripadnici 12 ‘malih’ manjina.
Manjinske zastupnike mogu kandidirati političke stranke, birači i udruge manjina.
Rok za kandidature je od 31. srpnja do ponoći, 13. kolovoza.

Hrvatski birači u rujnu će prijevremeno birati novi parlament sa 151 zastupnikom, 140 u deset izbornih jednica u Hrvatskoj, tri će birati ‘dijaspora’, odnosno hrvatski državljani s prebivalištemu u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Comments are closed.