Najava: Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskom državnom arhivu

Najava: Središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskom državnom arhivu – Veljko Kajtazi

Zastupnik Kajtazi susreo se s direktorom regionalnog ureda ICCR-a, g. Shri P. Venugopalom
13. ožujka 2018.
Zastupnik Kajtazi susreo se s bivšom veleposlanicom Republike Indije, gđom Neelem Deo
14. ožujka 2018.

13. ožujka 2018. g. – U Zagrebu će se 6. travnja 2018. godine u Hrvatskom državnom arhivu održati središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma. Manifestacija se održava svake godine u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” kojim se obilježava čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu.

Održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma smatra se jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma jer su na istome usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Osim toga, Kongres je rezultirao i proglašenjem službenog romskog jezika (Romani chiba) kao i službenim prihvaćanjem naziva “Rom”, što na romskom jeziku znali čovjek. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi “Gyelem, Gyelem” (“Idem, Idem”).
Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljska odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

U Hrvatskom državnom arhivu održat će se prigodni program s početkom u 10 sati, a predviđeni su i Dani romske kulture u sklopu kojih će posjetitelji imati priliku pogledati izložbu “Rromengo drom – Tisuću godina migracija Roma” u Arheološkom muzeju Zagreb te poslušati niz edukativnih predavanja na temu romske povijesti i kulture. Program se organizira u suradnji s Arheološkim muzejom Zagreb i Hrvatskim državnim arhivom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *