Najava: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2018

Najava: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2018 – Veljko Kajtazi

Zastupnik Kajtazi u obilasku romskog naselja Parag
29. srpnja 2018.
Zastupnik Kajtazi sastao se s načelnikom sektora za nacionalne manjine, g. Nandorom Čapom
31. srpnja 2018.

Foto: Press

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen obilježava se 2. kolovoza kao dan sjećanja na 2897 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Auschwitzu na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Ovaj datum, prihvaćen je i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe. Na taj dan se sjećanjima i komemoracijama obilježavaju stradanja Roma diljem Europe tijekom Drugog svjetskog rata. Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

Tijekom tog razdoblja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i uz suradnju ustaškog režima s nacističkom Njemačka, donesene su odredbe o rasnoj pripadnosti, a koje su ozakonile progon Roma i Židova u NDH.

Središnje obilježavanje Samudaripena održat će se 2. kolovoza na romskom groblju Uštica (pored Jasenovca) s početkom u 10:00 sati. Cijeli program obilježava moći će se pratiti u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije (HRT4).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *