Zastupnik Kajtazi: Inicijativa uvođenja vaučera usmjerena je protiv romske zajednice

Zastupnik Kajtazi: Inicijativa uvođenja vaučera usmjerena je protiv romske zajednice – Veljko Kajtazi

Zastupnik Kajtazi sastao se s gradonačelnikom Grada Kutine, g. Z. Babićem
12. veljače 2019.
VIDEO – Kako će Vijeća funkcionirati ako za to nemaju osnovne uvjete?
14. veljače 2019.

13. veljače 2019. godine

Danas je u Hrvatskom saboru saborski zastupnik Veljko Kajtazi održao press konferenciju povodom najavljenog uvođenja opcije vaučera/bonova za hranu umjesto zajamčene minimalne naknade propisane Zakonom o socijalnoj skrbi. Uz zastupnika Kajtazija okupljenim predstavnicima medija
obratila i gospođa Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i gospodin Matjaš Oršuš, član Županijske skupštine Međimurske županije.

Priopćenje zastupnika Veljka Kajtazija prenosimo u cjelosti:

“Poštovani predstavnici medija,

uoči današnje Radne sjednice Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za ukljućivanje Roma, a na inicijativu članova skupine i predstavnika Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, sazvao sam ovu press konferenciju kako bismo poslali jasnu poruku da se romska zajednica protivi uvođenju opcije vaučera/bonova za hranu umjesto zajamčene minimalne naknade propisane Zakonom o socijalnoj skrbi.

Želimo istaknuti kako ova inicijativa nije inicijative Vlade Republike Hrvatske, a ne želimo niti da to i postane.

Ovu priliku koristimo i da još jednom upozorimo kako je inicijativa usmjerena protiv dobrobiti romske zajednice i da mi ne znamo zašto župan Međimurske županije inicira sastanke na temu izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, a da pri tom ignorira i mene kao saborskog zastupnika, ali i ovdje prisutne predstavnike romske zajednice iz Međimurske županije, od kojih su većina članovi Vijeća romske nacionalne manjine na razini svojih općina, gradova i županije, a neki su zamjenici gradonačelnika ili članovi županijske skupštine.

Smatramo kako je ova inicijativa prije svega dio predizborne kampanje za predstojeće europske izbore, odnosno da se na ovaj način određeni lokalni političari – zasada iz Međimurske i Varaždinske županije, nastoje dodvoriti većinskom stanovništvu s obećanjima kako će naštetiti, ne samo Romima, nego i svim ostalim građanima koji ovise o zajamčenoj minimalnoj naknadi.

Romska zajednica je u više navrata osudila devijantno ponašanje pojedinaca, bilo da se radi o kockanju ili o trošenju zajamčenih minimalnih naknada u druge svrhe, ali stava smo da zbog postupaka pojedinaca ne može ispaštati cijela romska zajednica odnosno svi građani Republike Hrvatske, jer bi izmjena postojećeg zakona utjecala na sve socijalno ugrožene građane, kojih je, nažalost, u ovom trenutku izuzetno mnogo.

Više puta smo organizirali sastanke s predstavnicima jedinica lokalne samouprave i predstavnicima centara za socijalnu skrb, pokušavajući pronaći načine za ujednačavanje primjene Zakona o socijalnoj skrbi, jer praksa, čak i danas, pokazuje kako socijalni radnici intepretiraju Zakon na različite načine. Uslijed ovakve situacije, ovim prijedlogom im dajemo i veću diskrecijsku moć da odlučuju kome dati bon, a kome dati naknadu.

Ono o čemu bismo trebali razmišljati u kontekstu ovog Zakona je integracija na tržištu rada te međuresorna suradnja radi korištenja naše vlastite radne snage.

Vidjeli smo početkom godine kako je Vlada značajno povećala kvote za strane radnike u svih područjima te kako radnike primamo od Kosova i Albanije do Ukrajine, dok naša vlastita radna snaga koristi socijalna primanja.

Predviđeno je 60.000 radnih mjesta za strance, a 0 za naše građane – pripadnike romske zajednice, izuzev neuspješne mjere javnih radova.

Romsku zajednicu u velikom postotku sačinjava mlada i radno sposobna populacija i svaki Rom koji prima socijalnu naknadu predstavlja višestruki gubitak i za našu državu i za našu zajednicu.

Pozivam sve spomenute da umjesto trošenja vremena na inicijativu uvođenja bonova, izaberu teži put i zajedno s nama pokušaju pronaći dugoročno održivo rješenje osmišljavanjem i realizacijom projekata socijalne i radne inkluzije Roma i ostalih socijalno ugroženih građana.

S poštovanjem,

Veljko Kajtazi, potpredsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *