Zastupnik Kajtazi održao predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

Zastupnik Kajtazi održao predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru – Veljko Kajtazi

VIDEO – Kako će Vijeća funkcionirati ako za to nemaju osnovne uvjete?
14. veljače 2019.
Romsko naselje “Josip Rimac” dobit će novo sportsko igralište
19. veljače 2019.

18. veljače 2019. godine

Zastupnik dvanaest nacionalnih manjina u Saboru Republike Hrvatske Veljko Kajtazi održao je predavanje o temi „Položaj Roma i romskog jezika u Republici Hrvatskoj“ na Filozofskom fakultetu Sveučilište u Mostaru.

Rektor SUM-a prof. dr. Zoran Tomić je istaknuo kako je s Kajtazijem razgovarao o unaprjeđenju odnosa između SUM-a i manjina koje predstavlja Kajtazi u Saboru RH.

„Poseban naglasak smo stavili na romsku nacionalnu manjinu. Mi na SUM-u smo iskazali želju i potrebu da stipendiramo jedan broj romskih studenata, da razvijamo suradnju s romskom nacionalnom manjinom u svim onim totalitetima koji postoje unutar nacionalne manjine. SUM želi biti partner na promociji prava i razvijanja identiteta svih manjina uključujući i romsku“, kazao je rektor Tomić.

Veljko Kajtazi je istaknuo kako želi upoznati većinsko stanovništvo o položaju Roma, romskog jezika, o kulturi i tradiciji jer Romi god žive znaju sve o većinskom stanovništvu.

„Lokalne samouoprave u Republici Hrvatskoj nemaju svoje akcijske planove za Rome, a na državnoj razini postoji nacionalna strategija, ali u tim planovima u proračunu nemaju sredstva te Romi onda ne mogu ni provoditi akcijske planove“, kazao je Kajtazi.

Kajtazi je član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, bio i prvi predsjednik Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA“ koji je osnovan 2007. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *