U Hrvatskom narodnom kazalištu obilježen Svjetski dan Roma

U Hrvatskom narodnom kazalištu obilježen Svjetski dan Roma – Veljko Kajtazi

Zagreb u romskim bojama u povodu Svjetskog dana Roma
6. travnja 2019.
VIDEO – Svjetski dan Roma
9. travnja 2019.

8. travanj 2019. godine

U svijetu se Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 1971. godine u Londonu. Koliki je značaj tog događaja dokazuje činjenica da su na Kongresu usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni i proglašenju službenog romskog jezika.

Ove godine, Svjetski dan Roma, obilježio se u Hrvatskom narodnom kazalištu čijoj je svečanosti prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Poručila je Romima da šalju djecu u školu, a da će im država pomoći kako bi svako romsko dijete imalo udžbenike i sva ostala pomagala, a svaki romski mladić i djevojka završiti srednju školu i upisati studij ako to žele.

“To je temeljni i najbolji put punoj uključenosti romske djece i mladih u društvo. Društvena integracija i nacionalna afirmacija potrebne su kako bi se izbjegle, s jedne strane, asimilacija, a s druge, getoizacija Roma. U tome smislu, svi zajedno moramo raditi na napretku položaja Roma u hrvatskome društvu.”

Obilježavanje Svjetskog dana Roma i ove je godine organizirao Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” zajedno sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, a svečanosti je prisustvovala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica predsjednika Vlade, Vesna Bedeković, kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić te brojni članovi diplomatskog zbora i romski predstavnici iz niza europskih zemalja.

“Mi smo krenuli s nule, ali iza sebe ostavljamo neuništive temelje – a to su: legalizirana Romska naselja, društveni domovi u romskim naseljima, promijenjen zakonski okvir, uhodane procedure i mehanizmi zaštite, asfaltirane ceste i sportska igrališta, središnja knjižnica Roma u srcu Zagreba te promijenjena percepcija da je dosadašnji način života Roma njihova tradicija i nešto što se ne tiče ostalih.

Ukoliko želimo zdravo i funkcionalno društvo, moramo sve učiniti da ukinemo paralelne svjetove u kojima su mladi i sposobni osuđeni na isključenost i siromaštvo, a stari i nemoćni bespomoćni. Nadam se da ćete svi večeras uživati, a da nećete već sutra zaboraviti odgovornost koju svi imamo jer su i institucije i država ljudi, te da sve počinje od pojedinca i tamo završava. Kada bi svi takvo razmišljanje dijelili, sigurno bi se i češće ovako okupljali i zajedno uživali u romskoj glazbi i druženju”, istaknuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi u svom obraćanju.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” svake godine u suradnji s romskim vijećima općina, gradova i županija, a na inicijativu Veljka Kajtazija, povodom Svjetskog dana Roma dodjeljuje godišnju nagradu osobama iz javnog, političkog i društvenog života koje su svojim dugogodišnjim radom doprinijele razvoju i poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za sveukupni doprinos u razvoju i radu s romskom zajednicom u Hrvatskoj Dinko Burić, gradonačelnik grada Belišća te Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Za kulturno-umjetnički program pobrinuo se glazbeni sastav BroCode iz Njemačke aktivan od 2014. godine, a koji čini petorica braće. Uz njih, središnji nastup imao je litvanski romski sastav Sare Roma koji je više od dva desetljeća dio aktivnog kulturnog života Litve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *