Sastanak romskih predstavnika na temu “Predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma”

Sastanak romskih predstavnika na temu "Predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma" – Veljko Kajtazi

Sastanak u uredu za Nacionalne manjine na temu: Desetljeće za uključivanje Roma
1. ožujka 2012.
Sastanak sa ministrom iz Makedonije Nedžet Mustafom
16. ožujka 2012.

Nakon sastanka u Uredu za nacionalne manjine, održan je još jedan sastanak na temu Prijedlozi za plan predsjedanja Desetljećem za uključivanje Roma.

Sastanku su prisustvovali:

  • Veljko Kajtazi, saborski zastupnik;
  • Anka Dalipovski, predsjednica “Centra za provedbu integracije u EU”;
  • Nedeljko Bjelajac, suradnik Veljka Kajtazija;
  • Bajro Bajrić, predsjednik romske udruge “Romi za Rome”;
  • Ibrahim Gušani, predsjednik VRNM Brodsko – posavske županije;
  • Franjo Horvat, predstavnik VRNM Koprivničko – križevačke županije;
  • Stanoja Nikolić, predstavnik VRNM Sisačko – moslavačke županije;
  • Stevo Đurđević – Kum, predstavnik Roma Bjelovarsko – bilogorske županije;
  • Selman Gušani – predstavnik VRNM Vukovarsko – srijemske županije;
  • Nura Ismailovski, zastupnica u Skupštini Grada Zagreba;
  • Branko Petrović, predsjednik VRNM Osiječko – baranjske županije;
  • Muharem Zehirović,  predsjednik udruge “Madara”
  • Damir Švec, tajnik udruge “Madara”

Po završetku sastanka u Uredu za nacionalne manjine, održan je sastanak saborskog zastupnika s predsjednicima i predstavnicima romskih udruga i županijskih VRNM. Razgovaralo se o prijedlozima za Plan predsjedanja Desetljećem za uključivanje Roma. Na kraju sastanaka, odlučeno je kako će se krenuti u izradu elemenata za program predsjedanja Desetljećem za uključivanje Roma.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi  pozvao je sve prisutne da utječu u svojim zajednicama da se problemi Roma počnu rješavati odmah i to na sljedeći način: Udruga, Vijeće, lokalna samouprava, saborski zastupnik, ministarstvo ili institucija. Bude li se ovakav plan primjenjivao u praksi, može očekivati da će se institucije početi drugačije odnositi prema romskoj zajednici i romskim udrugama i da im se neće više nametati gotova rješenja kao što je to bio primjer s Uredom za nacionalne manjine.

Zastupnik je naglasio kako među Romima moraju vladati dobri odnosi i želja za zajedničkim radom na rješavanju pitanja koja su od važnosti za Rome u Hrvatskoj. To znači da svaka, pa i najmanja romska udruga mora dati sve od sebe da se problem s kojim je došao njihov član prvo riješi unutar udruge, a ako je to nemoguće, treba se obratiti nadležnim institucijama. Na taj način  Romi bi pokazali da su sami spremni i sposobni odlučivati o pitanjima koja su vezana uz romsku zajednicu. U tom kontekstu, važno je, kada se radi o pitanjima koja se tiču romske zajednice, da se predstavnici institucija prvo obrate saborskom zastupniku koji predstavlja romsku nacionalnu manjinu.

Romi imaju pravo, i očekuju pomoć udruga i institucija u rješavanu osnovnih egzistencijalnih problema i savjete o načinima i mehanizmima za rješavanje problema. Kao saborski zastupnika i kao člana romske zajednice, zahtijevat  ću i dosljedno poštivanje svih prava koji se nama kao članovima romske zajednice pružaju Ustavom. Isto tako, zahtijevat ću od pripadnika romske zajednice da poštuju sve obveze koje ime se nameću zakonima, rekao je zastupnik Kajtazi.

Za pripadnike romske nacionalne manjine vrlo je važan Akcijski plan Desetljeće za uključivanje Roma 2005.-2015. Bližimo se završetku tog plana, koji nije samo deklarativni dokument, nego i politička obveza svih vlada koje su je potpisale, pa tako i hrvatske. Zasada se provođenje Plana Desetljeće usporeno provodi, manjkavo, a realizacija postavljenih ciljeva ozbiljno kasni. Takvom situacijom Romi ne mogu biti zadovoljni, stoga će se inzistirati na poboljšanu kvalitete provedbe i ubrzanju provedbe Desetljeća za uključivanje Roma.

Veljko Kajtazi na sastanku je rekao i kako nije zadovoljan odnosom Ureda za nacionalne manjine prema predstavnicima Roma, niti s njihovim predloženim planovima za predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma. U planiranju i provedbu predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma, kojeg Hrvatska preuzima 1.7.2012. godine, neophodno je uključivanje  legitimnih predstavnika romske nacionalne manjine – županijskih vijeća te njega, kao saborskog zastupnika.

Svi sudionici sastanka složili su se da se odmah mora krenuti u razradu plana za predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma. Prijedlozi za plan moraju krenuti od Roma i njihovih udruga i sve planove treba što prije prikupiti, objediniti i poslati Uredu za nacionalne manjine. Svi sudionici se nadaju kako će dobri i kvalitetni prijedlozi biti uvršteni u Plan predsjedanja Desetljećem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *