Govor saborskog zastupnika Veljka Kajtazija na prijemu kod predsjednika RH gospodina Ive Josipovića

Govor saborskog zastupnika Veljka Kajtazija na prijemu kod predsjednika RH gospodina Ive Josipovića – Veljko Kajtazi

Prijem kod predsjednika Republike Hrvatska gospodina Ive Josipovića
11. travnja 2012.
Govor saborskog zastupnika Veljka Kajtazija povodom obilježavanja Svjetskog Dana Roma
11. travnja 2012.

Poštovani predsjedniče,

Dragi moji sunarodnjaci,

Ovo je dan na koji Romi diljem svijeta pronose svoju kulturu, običaje, glazbu i ističu svoju romsku pripadnost. I hrvatski Romi dio su tog slavlja i danas smo se ovdje okupili kako bismo proslavili naš najveći blagdan – Svjetski dan Roma.

Republika Hrvatska ima programe za poboljšanje položaja Roma i njihovih životnih uvjeta, i nastoji ih uskladiti sa strategijom Europske unije, koja je postavila više standarde za zaštitu manjina. I druge međuvladine i međunarodne organizacije kao jedan od prioriteta postavljaju zaštitu prava manjina i nediskriminaciju. To nam pokazuje da smo na dobrom putu, ali obvezuje i državne institucije i nas Rome na stalnu suradnju i djelovanje kako bismo te norme proveli u praksu.

Kao zastupnik u novom sazivu Hrvatskog sabora, nastojat ću da ova godina protekne što uspješnije i da se romska nacionalna manjina u Hrvatskoj afirmira na najbolji mogući način. Zastupajući u Saboru 12 nacionalnih manjina, među kojima je i romska, imam privilegiju, ali i odgovornost u želji da se otvore i riješe brojna pitanja. Siguran sam da ću razvijanjem dobre suradnje s predstavnicima državnih vlasti i predsjednicima i predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine uspjeti u svojim nakanama.

Htio bih se u ime ove delegacije i u ime svih pripadnika romske nacionalne manjine u Hrvatskoj zahvaliti gospodinu predsjedniku, što svojim susretom s Romima svake godine na Svjetski dan Roma pridaje tom danu posebnu važnost. Nadamo se da će se ta tradicija nastaviti uz sve snažniju podršku predsjednika Josipovića romskoj zajednici.

Žao nam je što, radi svojih drugih brojnih obveza, predsjednik Josipović neće moći nazočiti današnjoj proslavi u Hrvatskom saboru, a posebno zbog toga što neće moći čuti tradicionalnu romsku glazbu koju će izvoditi romski Trio iz Beča. No, pozivamo ga da posjeti neki od koncerata naših kulturno – umjetničkih društava.

Svim pripadnicima romske nacionalne manjine čestitam Svjetski dan Roma !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *