Govor saborskog zastupnika Veljka Kajtazija povodom obilježavanja Svjetskog Dana Roma

Govor saborskog zastupnika Veljka Kajtazija povodom obilježavanja Svjetskog Dana Roma – Veljko Kajtazi

Govor saborskog zastupnika Veljka Kajtazija na prijemu kod predsjednika RH gospodina Ive Josipovića
11. travnja 2012.
Obilježavanje Svjetskog dana Roma u Hrvatskom saboru
11. travnja 2012.

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade,

Poštovani veleposlanici,

Cijenjene uzvanice i uzvanici,

 

Danas slavimo Svjetski dan Roma, koji se obilježava u čast 1. kongresa Roma, održanog 8. travnja 1971. godine u Londonu, i koji se smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja i donijeli odluke o izgledu i usvajanju zastave Roma i službene himne. Kongres Roma rezultirao je i službenim prihvaćanjem naziva Rom.

No, taj kongres značio je mnogo više – bila je to potvrda da su Romi spremni zajednički i vlastitim snagama djelovati unutar političke sfere kako bi se borili za društvenu pravdu i jednakost u korist Roma i romske zajednice.

Političko pokretanje Roma, koje su, za razliku od nekih prošlih teških vremena, tada dopuštale povijesne okolnosti, označilo je početak radikalnog zaokreta u poziciji Roma naspram političke i društvene situacije: dugo vremena sudbina Roma bila je definirana izvan romske zajednice i sada se situacija promijenila. Romi su zahtijevali da postanu prepoznati i poštovani od društva kao Romi, ponosno ističući svoju romsku pripadnost. 1971. godina za Rome predstavlja ujedinjenje i želju za pozitivnom  budućnošću uz  interakciju s pripadnicima drugih naroda u zemljama u kojima žive. Jer, svi mi dijelimo temeljne civilizacijske vrijednosti unutar multikulturnog okruženja koje je karakteristika i prošlosti, i sadašnjosti, i budućnosti.

Ovo naslijeđe predstavlja pred nas Rome obvezu i odgovornost da nastavimo tim putem. Danas, politička participacija Roma je sve jača. Romi su birani za  zastupnike u najvišim državnim institucijama, tijelima međunarodnih organizacija, a romske organizacije  postaju sve važnije i imaju  sve bolju poziciju.

Ovom prilikom htio bih naglasiti da pored Svjetskog dana Roma, radi kojeg smo se danas okupili, Romi slave i Svjetski dan romskog jezika 5. studenog, kojeg je Vijeće Europe priznalo kao jedan od tri ključna datuma za Rome, uz još Dan sjećanja na Rome stradale u Drugom svjetskom ratu.  Svjetski dan romskog jezika ove godine obilježit ćemo po četvrti put u društvu uglednih lingvista, romologa i književnika kako bismo raspravljali o položaju romskog jezika.

Za očuvanje i unaprjeđenje jezika i kulture Roma, ali i njihovu promociju u akademskoj javnosti, nužna je institucionalizacija, kroz otvaranje kolegija i  katedara o romskome jeziku i kulturi na fakultetima pojedinih sveučilišta. Stoga bih vam predstavio Inicijativu za otvaranje Katedre za romski jezik i kulturu, koja počinje prvim korakom – osnivanjem predmeta o romskome jeziku i kulturi koji će se početi održavati ove jeseni na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, uz veliku podršku gospodina Damira Borasa, dekana Fakulteta. Filozofski fakultet u Zagrebu, koji djeluje pri jednom od najstarijih europskih sveučilišta, na kojem se izučavaju mnogi jezici i kulture, pokazao je svjesnost o potrebi očuvanja i razvijanja romske kulture i jezika. Slična podrška, vjerujemo, doći će i od drugih relevantnih institucija, kako bi provedba ove Inicijative bila što uspješnija.

Pri kraju, rekao bih da ova godina predstavlja novi početak za mene, kao zastupnika u 7. sazivu Hrvatskog sabora, ali i za ovu Vladu. Kao saborski zastupnik nacionalnih manjina, među kojima je i romska, imam privilegiju, ali i odgovornost u želji da se otvore i riješe brojna, zaista brojna pitanja.

Romi su u Hrvatskoj nastanjeni više od šest stoljeća. Romi su građani Republike Hrvatske. Njihova pozicija nastavlja se poboljšavati i postoji napredak u pogledu položaja romske manjine u Hrvatskoj. To je zasigurno ohrabrujuće. Ipak, još se mnogo toga treba učiniti s ciljem suzbijanja diskriminacije. Jer, Romima je još uvijek otežan pristup obrazovanju, socijalnoj zaštiti, zapošljavanju, zdravstvu i prikladnom stanovanju. Neriješena pitanja vezana uz državljanstvo i boravište također otežavaju pristup ovim resursima. K tome, treba se dosljednije provoditi Ustavni zakon o nacionalnim manjinama i implementirati Nacionalni program za Rome i Akcijski plan. Romi su jedina manjina za koju su izrađeni takvi dokumenti, a u njihovoj provedbi dvije su stvari ključne: dijalog s Romima te dosezanje zacrtanih ciljeva na vrijeme.

Moja vizija uključuje razvijanje dobre suradnje s predstavnicima državnih vlasti te predsjednicima Vijeća romske nacionalne manjine općina, gradova i županija.

Ova Vlada dosad je pokazala spremnost za razgovor o pitanjima koja su od interesa za  Rome. Stoga očekujem daljnju pozitivnu suradnju s Vladom, što je i preduvjet našeg uspjeha. To je ujedno prilika da Hrvatska postane primjer ostalim zemljama ove regije za ostvarivanje kvalitetnog odnosa s Romima.

U 2012. slijede nam i novi izazovi – sljedećih godinu dana Hrvatska će imati veliku čast predsjedanja Desetljećem za uključivanje Roma. Dosad je njime predsjedalo 8 zemalja, a želimo da Hrvatska nastavi s onim elanom koji je unijela Makedonija prošle godine kada je počela s predsjedanjem. Desetljeće za uključivanje Roma je politička obveza vlada pojedinih europskih država da doprinesu napretku u položaju Roma. To je akcijski plan za Rome, koji je obvezujuć i za hrvatsku Vladu, čiji će Ured za nacionalne manjine voditi jednogodišnje predsjedanje Desetljećem. Vijeća romske nacionalne manjine i sebe, kao saborskog zastupnika, s razlogom vidim kao partnere Uredu za nacionalne manjine u oblikovanju i praćenju predsjedanja, kao i u provođenju Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana. Time bi bilo ostvareno područje susreta svih bitnih pojedinaca u ovim procesima.

Koristim ovu priliku da se zahvalim pokroviteljima – predsjedniku Sabora, gospodinu Borisu Špremu, što je u Hrvatskom saboru po prvi put ugostio proslavu Svjetskog dana Roma, što smatram izuzetnom časti, te predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine, gospodinu Aleksandru Tolnaueru.

Zahvaljujem se i premijeru, gospodinu Zoranu Milanoviću, što je danas ovdje s nama da zajedno proslavimo ovaj dan.

Završio bih citirajući Slobodana Berberskog, velikog romskog književnika i političara, koji je rekao: „Cilj nam je ujediniti Rome i potaknuti da djeluju u skladu s našom intuicijom i idealima. Bit će to naš vlastiti romski put, amaro Romano Drom. Moramo njegovati i razvijati našu romsku kulturu, poticati novu energiju u našim zajednicama i kovati budućnost u skladu s našim načinom života. Vjerujem da možemo uspjeti – ako počnemo već danas.“

Uvažene dame i gospodo, hvala vam što ste ovdje i što zajedno obilježavamo ovaj dan.

Dobro nam došli na proslavu Svjetskog dana Roma !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *