2.8.2012., UŠTICA, JASENOVAC

2.8.2012., UŠTICA, JASENOVAC – Veljko Kajtazi

MEĐUNRODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE HOLOKAUSTA
1. kolovoza 2012.
Financijsko izvješće
9. kolovoza 2012.

Danas je na romskom groblju Uštica na području SP Jasenovac obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Komemoraciji za romske žrtve holokausta su prisustvovali, uz Rome iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, predstavnici najviših državnih institucija, jedinica lokalne i područne samouprave, diplomatskog kora, sustradalačkog srpskog i židovskog naroda, vjerskih zajednica, antifašista i nevladinih organizacija.

Predsjednik Organizacijskog odbora, saborski zastupnik Veljko Kajtazi u svojem je govoru podsjetio na strahote koje su pretrpjeli pripadnici romskog naroda u logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, a posebice u koncentracijskom logoru Jasenovac u sklopu kojeg je bio i logor Uštica te je istaknuo da je nažalost ” romska žrtva zaboravljena i to se mora promijeniti.” Kajtazi je pozvao JUSP Jasenovac  i Ministarstvo kulture da u narednoj godini ulože trud i sredstva kako bi se romsko groblje u Uštici uredilo i na njemu podigao primjeren spomenik. Ukazao je i na potrebu da se u školama uči o genocidu provedenom nad Romima.

U svojem pismu upućenom skupu, potpredsjednik Vlade RH Neven Mimica je istaknuo da “sjećanjem na nevine žrtve  i osudom počinjenih zločina podižemo svijest o sudbini Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata, šaljemo poruku nenasilja i tolerancije svim generacijama, podsjećamo na posljedice mržnje i ksenofobije te čuvamo uspomenu na sve stradale.”

Posebno potresno bilo je svjedočenje zatočenika nacističkih logora i poznatog oskarovca Branka Lustiga koji je govorio o svom sjećanju na romski logor u Auschwitzu i postavio pitanje “zašto se genocid nad Romima, Židovima i Srbima u Drugom svjetskom ratu dogodio ?

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Aleksandar Tolnauer govorio je o Jasenovcu kao mjestu na kojem su ustaše provodile genocid nad Romima u tzv. NDH, i to istim intenzitetom kao što su provodile genocid nad Srbima, holokaust nad Židovima i ratni zločin nad političkim neistomišljenicima Hrvatima, Bošnjacima, Slovencima i drugima.

U ime Vlade RH govorio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, a u ime Hrvatskog sabora zastupnik Zoran Vasić, koji su iskazali podršku ovih institucija Romima.

Predstavnici vjerskih zajednica predvodili su molitve za žrtve, a nakon toga su na 21 masovnu grobnicu na romskom groblju Uštica položeni brojni vijenci  i zapaljene svijeće. Pjesmom Đelem, đelem, čijem su se izvođenju pridružili brojni prisutni, komemoracija je završena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *