Deložacija romske obitelji u Vodnjanu

Deložacija romske obitelji u Vodnjanu – Veljko Kajtazi

Susret sa potpredsjednikom Vlade RH i predsjednikom Povjerenstva za praćenje Nacionalnog programa za Rome g. Nevenom Mimicom
11. listopada 2012.
Posjeta Baranji – Beli Manastir
16. listopada 2012.

Ogorčen sam postupkom deložacije obitelji Ademi u Vodnjanu.

Nisam protiv sudskih rješenja i odluka, ali me boli činjenica da se jednoj romskoj obitelji ne želi pomoći. Pogotovo ako se uzme u obzir da je rješenje za ovu, a i ostale obitelji u Vodnjanu na dohvat ruke.

Ne mogu prihvatiti mišljenje gradonačelnika Vodnjana, gospodin Vitasović da su iscrpljene sve mogućnosti u vezi stanara u ovim zgradama. Pogotovo me boli činjenica da ljudi koji bi trebali brinuti o problemima romske nacionalne manjine u ovoj državi odmahuju rukom i prave se kao da ih se to ne tiče. To se pogotovo tiče ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gospodina Branka Sočanca koji zna za ovaj problem već dvije godine, a nije poduzeo ništa konstruktivno da se problem rješi. Institucije se godinama međusobno dopisuju, a očito nemaju želje, znanja i odlučnosti da se ovaj problem okonča.

Samo je potpredsjednik Vlade i predsjednik Povjerenstva za praćenje provođenja Nacionalnog programa za Rome gospodin Neven Mimica primio ove ljude i tako saznao za tragičnu sudbinu 8 obitelji sa oko 100 članova koje su suočene sa statusom beskućnika.  Iznenađen činjenicom da ovaj problem nije riješen tako dugo, obećao je da će se angažirati kako bi se pronašlo rješenje.

Kao saborski zastupnik romske nacionalne manjine, ali i kao čovjek duboko sam razočaran stavom i ne djelovanjem onih koji su bili uključeni u dosadašnje rješenje problema romskih obitelji u Vodnjanu i očekujem da se hitno pronađe kvalitetno i trajno rješenje.

 

Vezano za ovaj problem možete pogledati i sljedeće objave novinskih članaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *