Hitni sastanak sa Kineskim veleposlanstvom

Hitni sastanak sa Kineskim veleposlanstvom – Veljko Kajtazi

Sastanak sa predstavnicima ostalih 11 nacionalnih manjina
29. svibnja 2013.
POSJET ROMSKOM NASELJU U CRIKVENICI
4. lipnja 2013.

Na sastanku održanom u prostorima Hrvatskog Sabora prisustvovali su iz Kineskog veleposlanstva: g. Shen Yilin, prvi tajnik veleposlanstva, gđa. Sun Hong, prva tajnica Veleposlanstva, te tajnica Velepsolanstva gđa. Saša Šustar Kezele, te kineski predstavnici s Jankomira: Xu Xujen, Zhu Yuansheng, Ye Soixiong, te gđa Chen Junfen.

U pratnji g. Kajtazija bili su i : Kemal Ahmetović, Sulejman Zahirović, Zuhtija Ahmetović, te Muhamed Zahirović i savjetnica Kluba nacionalnih manjina, mr. sc. Lukrecija Lara Vrnoga, zapisničarka.

U uvodnom govoru, g. Shen je naglasio da su dosadašnji odnosi između Kineza i Roma bili jako dobri, te da je svima zajednički cilj – normalan život i trgovanje. Također je naglasio da se nada da će Kinezi svojim životom i radom u Hrvatskoj doprinijeti njenom razvoju, te istakao da je u ovakvim nemilim incidentima Veleposlanstvo dužno pomoći svojim sunarodnjacima, osigurati da se ne događaju povrede. No, izrazio je nadu da će se zajednički pronaći rješenje, a sve u svrhu zašite manjina – što su u Hrvatskoj i Kinezi i Romi.

G. Veljko Kajtazi odgovorio je da je u Društvu prijatelja Kine, te da redovno prati sve aktivnosti i prisustvuje svim događanjima na koje je pozvan od strane Kineskog veleposlanstva. No, naglasio je da već jedno određeno vrijeme dobiva dopise od strane svojih sunarodnjaka – Roma, koji se žale na ponašanje Kineza na Jankomiru. G. Kajtazi istaknuo je da se boji daljnjih sukoba, te da je potrebno pronaći zajedničko rješenje kako bi se isti prevenirali.

Cijeli incident završio je na policiji, na kojoj je da utvrdi tko je prvi počeo i što će se događati dalje kada se utvrde krivci sukoba, no zadatak je da se takva događanja više ne ponavljaju.

Voditelj centra na Jankomiru, g. Ye Suixiong, pozvao je na jedna zajednički sastanak na Jankomiru obje strane, i kinesku i romsku, što je prihvaćeno (samo se mora utvrditi točan termin sastanka). Tako bi obje strane vidjele da je njihovim predstavnicima stalo do dobrih i pozitivnih odnosa, što bi poslalo pozitivnu poruku  i omogućilo dobar suživot, s obzirom da dosta Roma kupuje upravo na Jankomiru.

Ozlijeđena gospođa Chen je imala priliku također iznijeti svoje mišljenje, te je rekla da se nada da će se cijela sporna situacija riješiti, te tvrdi da ona nije nikoga napala, nego se sama našla sa troje romskih muškaraca u trgovini, koji su je počeli gnjaviti. Počela je zapomagati, a drugi Kinezi su joj priskočili u pomoć.

G. Sulejman Zahirović je iznio mišljenje kako nije bilo problema dok su kineske trgovine bile raštrkane diljem Zagreba, ali su problemi počeli kada se trgovina počela provoditi organiziranije, a jedna od tih primjera je i Jankomir.

Za kraj, g. Shen je naglasio da postoje tri razine rješavanja ovoga problema, a to su:

  • Najviša razina: Veleposlanstvo – g. Kajtazi
  • Zatim razina voditelja centra – privoljeti na razgovor obje strane, Rome i Kineze
  • te svaka trgovina posebno.

Donio se zaključak da će se i predstavnici Kineskog veleposlanstva i g. Kajtazi naći zajednički na Jankomiru, te razgovarati svaki sa svojim sunarodnjacima, kako se sukob ne bi ponovio, a na usluzi i pomoći će im biti i voditelj Centra, g. Ye Suixiong.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *