Posjet naselju Dedin

Posjet naselju Dedin – Veljko Kajtazi

Posjeta gradu Delnice sa 319 Roma – Hrvata
24. srpnja 2014.
Posjet romima u Brodu na Kupi
24. srpnja 2014.

U naselju Dedin, u neposrednoj blizini grada Delnice, živi u većini obitelj Andrić. Prije su živjeli u samom gradu Delnicama u kući koja je pripadala HŽ-u, ali su iseljeni iz tih objekata te su smješteni u naselje Dedin, 4-5 kilometara izvan samoga grada. Grad je izašao u susret, opremio zemljište kontejnerima i kamp- prikolicama te pripadnike ove obitelji i nekolicine drugih obitelji, izmjestio na ovu lokaciju.

Niti jedan od ljudi koje žive na ovom području za sada ne žele da se izjasne kao Romi. Izrekom naglašavaju da su oni Hrvati i zahvaljuju gradonačelniku i zamjenici što su ih smjestili i pronašli im privremeno boravište.

Obitelji sa mnogobrojnom djecom, od kojih su neki vrlo bolesni i operirani, žive u naselji koje je podložno poplavama jer nije napravljena dobra drenaža, ali zato imaju struju i vodu koji im je grad osigurao. Uz malo truda i napora, ovo neugledno naselje moglo bi uskoro postati lijepo i uredno.

Stanari naselja, svjesni su značaja i mogućnosti da se izjasne kao Romi te da formiraju udrugu, a gospodin Kajtazi obećao je da će pomoći u formiranju udruge jer bi se onda stekli formalno – pravni uvjeti da im s pomogne kroz namjenske fondove za romsku nacionalnu manjinu.

 

Comments are closed.