Posjet Gradu Čakovcu

Posjet Gradu Čakovcu – Veljko Kajtazi

Posjet naseljima Donje i Gornje Vratno
25. veljače 2016.
POZIV ZA MEDIJE: Projekti u obrazovanju pripadnika romske nacionalne manjine u OŠ Kuršanec
25. veljače 2016.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je u srijedu 24. veljače na poziv gradonačelnika Stjepana Kovača posjetio Grad Čakovec. Na sastanku su bili prisutni i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Čakovca Josip Petrović te predsjednica Saveza Roma u RH “KALI SARA” Suzana Krčmar.

Tema sastanka bila je rad na sveobuhvatnom programu poboljšanja životnih uvjeta romske populacije u Međimurskoj županiji s posebnim naglaskom na obrazovanje i situaciju u OŠ Kuršanec.

OŠ Kuršanec se godinama suočava s problemom da sve veći broj djece hrvatske nacionalnosti upisuju druge škole u Čakovcu i Međimurju čime ova škola sve više postaje “romska”. Razgovaralo se i o podizanju broja Roma koji završavaju srednje škole i upisuju fakultete kao i o sveobuhvatnom programu koji bi vodio dokidanju   socijalne isključenosti Roma u Čakovcu i Međimurju. U takva program se planiraju uključiti sva romska naselja u Međimurju i sve međimurske osnovne škole.

Godišnje se u Međimurskoj županiji rađa više od 200 djece iz obitelji pripadnika romske nacionalne manjine te se time otvara mogućnost i formiranja novih srednjih škola za njihovo bolje uključivanje u društvo.

Grad Čakovec je na sastanku iskazao veliku zainteresiranost da se ovaj problem pravovremeno riješi te da se mjerama uključivanja na individualnoj razini, mjerom cjelodnevnog boravka u školi, organiziranim prijevozom uz potporu nadležnih ministarstva, županije, grada, općina,  saborskog zastupnika Kajtazija i romskih vijećnika ovom problemu stane na kraj i krene u pilot provedbu već od sljedeće školske godine.

Dogovorena je i uskora izgradnja dječjeg igrališta u romskom naselju Kuršanec te ponovni dolazak saborskog zastupnika u Međimursku županiju već sljedeći tjedan.

Comments are closed.