Obilježavanje 100 godina Islama u Hrvatskom saboru

Obilježavanje 100 godina Islama u Hrvatskom saboru – Veljko Kajtazi

Susret sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova
26. travnja 2016.
Kajtazi u Hrvatskom saboru primio ruskog veleposlanika
27. travnja 2016.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi prisustvovao je danas, 27. travnja 2016. g. na svečanom obilježavanju 100. obljetnice pravnog i institucionaliziranog islama u Republici Hrvatskoj organiziranom u Hrvatskom saboru.

Sabor kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije prije stotinu godina, 1916., donio je Zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji.

Kraljevska zemaljska vlada dostavila je Saboru „Zakonsku osnovu o priznanju islamske vjeroispovijesti“, a na dnevni red 110. sjednice uvrštena je 28. veljače 1916. godine. O zakonskoj osnovi raspravljala su i sabornike izvijestila dva odbora – Odbor za bogoštovlje i nauku i Odbor za pravosuđe. Generalna i specijalna debata (prvo i drugo čitanje) provedene su 6. ožujka 1916., a zakonska osnova prihvaćena je bez rasprave u trećem čitanju 7. ožujka 1916.

U skladu s tadašnjom procedurom, izglasana zakonska osnova trebala je još dobiti carsku suglasnost u Beču. Stoga je, nakon bečke „previšnje sankcije“, Zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti stupio na snagu 27. travnja 1916. godine.

Donošenjem ovoga Zakona islam je postao zakonom priznata konfesija, a ta je činjenica otvorila muslimanima mogućnost stjecanja državljanstva te prava koje državljanstvo omogućuje.

Prema tada važećim zakonima u hrvatskim zemljama na snazi je bio pravni konfesionalizam koji je muslimanima u te krajeve gotovo onemogućavao naseljavanje. Pravni konfesionalizam značio je da svaki državljanin mora pripadati jednoj od zakonom priznatih vjera i to zbog konfesionalnog značaja svih matica i ženidbenog prava te zbog obvezatne školske poduke djece u vjeri.

Comments are closed.