Seminar o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe u Hrvatskom saboru

Seminar o Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe u Hrvatskom saboru – Veljko Kajtazi

Sastanak s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem
3. svibnja 2016.
Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskog sabora
3. svibnja 2016.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi sudjelovao je danas, 3. svibnja 2016. g. na seminaru o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Europe – Council of Europe u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlada Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru.

U svom uvodnom obraćanju saborski zastupnik Kajtazi je istaknuo nezadovoljstvo s trenutnim položajem romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, izostankom provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, te činjenicom da manjinska problematika i problemi romske zajednice nisu na listi prioriteta aktualne politike. Posebno se osvrnuo na treću hitnu preporuku Vijeća Europe u kojoj se ističe kako je potrebno odrediti razvoj i revitalizaciju marginaliziranih područja, uglavnom naseljenih pripadnicima nacionalnih manjina u nepovoljnom položaju – nacionalnim prioritetom. Vijeće Europe u tom smislu posebno prepoznaje položaj povratnika i Roma te ističe kako su potrebne ciljane investicije u infrastrukturu i stvaranje prilika za zapošljavanje.

Ovo mišljenje Vijeća Europe dostavljeno je nastavno na Izvješće koje je Vlada Republike Hrvatske dostavila Vijeću Europe 11. rujna 2014. godine, a u njemu se između ostalog ističe kako je brigu o manjinskim pravima potrebno učiniti prioritetom i sastavnim dijelom Vlade RH u području ljudskih prava te u bliskoj suradnji s predstavnicima manjina, razviti učinkovite mehanizme koji će pripadnicima nacionalnih manjina osigurati ostvaranje njihovih prava bez negativnih posljedica.

Istaknuto je kako je sustavno i odmah potrebo osuđivati i sve pojave nacionalističke i protumanjinske retorije u javnom i političkom govoru u medijima te osigurati učinkovitu istragu i kažnjavanje svih slučajeva zločina iz mržnje i govora mržnje.

Na seminaru su govorili i uvaženi zastupnici Milorad Pupovac i zastupnik Furio Radin, a svoje viđenje situacije su istaknuli i predstavnik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, pomoćnik ministrice uprave Boris Milošević, članica Odbora stručnjaka Vijeća Europe za Povelju za regionalne i manjinske jezike Vesna Crnić-Grotić, te ostali predstavnici nadležnih ministarstva, manjinskih vijeća i organizacija, državnih agencija te nevladinog sektora.

Comments are closed.