Sastanak sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom

Sastanak sa županom Koprivničko-križevačke županije Darkom Korenom – Veljko Kajtazi

Posjet naselju Reka
13. lipnja 2016.
Ramazanska čestitka
13. lipnja 2016.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi posjetio je srijedu, 8. lipnja 2016. g. Koprivničko-križevačku županiju. Na sastanku u Županiji razgovarao je sa županom Darkom Korenom i zamjenikom župana Ivanom Palom.

Tema sastanka bila je trenutna problemi i položaj romske nacionalne manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Župan je tom prilikom istaknuo zadovoljstvo ovim sastankom te objasnio kako na području Koprivničko-križevačke županije ima dosta romske populacije koja je poprilično dobro integrirana u zajednicu dodavši da uvijek ima prostora za poboljšanje.

Zahvalu županu i zamjeniku Palu, ali i svima ostalima koji su zaslužni za ovaj sastanak uputio je Veljko Kajtazi. Naglasio je ulogu i rad predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Franje Horvata te se osvrnuo i na broj Roma u Županiji naglasivši kako trenutno ima oko 1000 Roma i pet romskih naselja. Iskazao je i zadovoljstvo provedenom legalizacijom objekata u Županiji, a dotaknuo se i pitanja romskog koordinatora. Naime, na prostoru Republike Hrvatske ima oko 80 romskih naselja koje je teško koordinirati stoga je Veljko Kajtazi istaknuo potrebu za regionalnim koordinatorom što je objašnjeno i u Nacionalnoj strategiji za uključivanja Roma. Župan je naglasio kako podržava ova nastojanja s obzirom da bi to bio alat za još bolju suradnju i integraciju Roma, a zamjenik Pal je objasnio da postoji problem provedbenih akti i regulacije zakonskog okvira. Također, predložio je da se inicijativa oko romskog koordinatora uputi prema Hrvatskoj zajednici županija s obzirom da se ova problematika tiče osam županija na području Hrvatske.

Sastanku su prisustvovali i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Franjo Horvat, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Branka Cuki, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač.

Comments are closed.