Svečano obilježen Svjetski dan Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Svečano obilježen Svjetski dan Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – Veljko Kajtazi

Zastupnik Veljko Kajtazi na sastanku u organizaciji gradonačelnika N. Vinodolskog g. V. Piškulića zbog problema lokalne romske zajednice
5. travnja 2017.
Dnevnik 3: Gostovanje zastupnika Kajtazija u povodu obilježavanja Svjetskog dana Roma
10. travnja 2017.

7. travnja 2017. g. – Saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana Roma, otvorio je  u petak, 7. travnja 2017. godine 6.  središnje obilježavanje Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

“Romska zajednica nije zadovoljna. Ustavni okvir i dokumenti koje imamo još uvijek nisu iscrpljeni i daju nam prostora da učinimo puno više”, poručio je Kajtazi.

Naveo je da u posljednjih šest mjeseci nije došlo do usvajanja operativnih programa za nacionalne manjine, da je Povjerenstvo za praćenje strategije nakon više od godinu dana nefunkcioniranja tek u procesu formiranja te da su sredstva namijenjena Savjetu za nacionalne manjine i ostalim institucijama smanjena, a dodjeljuju se kasno u godini uz prevelika ograničenja.

Romske udruge, dodao je, značajno su potkapacitirane dok Vijeća romske nacionalne manjine zbog nedostatka prostora uvažavanja i financiranja ne funkcioniraju kako je to zamišljeno.

“Cilj nam je socijalno uključiti Rome, osigurati jednakost prilika za sve, kao i zaštitu osnovnih ljudskih prava svih građana. Smanjivanje prava i slabljenje manjinskih organizacija više nije opcija”, poručio je Kajtazi.

Naglasio je da ih većina u njihovim naporima podržava, ali da je s druge strane puno onih koji ih ne podržavaju i koji misle da bi prava nacionalnih manjina i manjinskih organizacija trebalo smanjiti, da manjine ne bi trebale odlučivati u Saboru, da predstavnici manjina na lokalnim razinama ne bi trebali imati utjecaj na lokalnu vlast, da nevladine organizacije Roma ne bi trebale imati podršku države i da ne bi trebalo obilježavati nacionalne praznike na ovakav način.

Podsjetio je da je zaštita manjinskih i ljudskih prava sastavni dio političkog programa aktualne Vlade, te istaknuo da romska zajednica očekuje da se do kraja mandata naprave vidljivi rezultati vezano za Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma.

“Potrebe koje romska zajednica ima nisu takve da ih država ne može podnijeti”, poručio je Kajtazi, upozorivši da će se ti problemi sve više nagomilavati što se više budu okretale glave od tih problema, posebice uslijed demografskog rasta romske zajednice.

Naglasio je i da postaje sve teže boriti se s problemom siromaštva Roma.

“Ne nudeći rješenja, prečesto provodimo projekte koji ne daju željene rezultate, prečesto su Romi isključeni iz tih projekata koji prečesto stvaraju nove sukobe i zbunjuju pripadnike romske zajednice koji ne vide na koji način ti multimilijunski projekti utječu na njihove svakodnevne probleme”, kazao je.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović istaknula je istaknula je kako je „Put izgradnje jezičnog standarda je put prema širenju knjige na romskom jeziku, put kulture i put prema stvaranju obrazovanih građana koji će promicati i voljeti svoju kulturu i dijeliti je s drugim hrvatskim građanima”, poručila je ministrica kulture.

Naglasila je kako je potrebno kvalitetnije prikupljati i pratiti podatke, kako bi se zajednički planovi i napori o razvoju romske zajednice učinkovitije ostvarivali.

„Ministarstvo kulture kontinuirano podupire objavljivanje, kako edukativnih slikovnica za najmlađe, tako i prvog romsko – hrvatskog rječnika, jedne ozbiljne povijesti Roma, i svega što smo ocijenili kao put razvoja ove zajednice. Tako je bilo do sada, tako će biti i ubuduće“, rekla je ministrica kulture.

Nadodala je i kako je „pred svima nama još dosta posla do postizanja cjelovite integracije romske zajednice u hrvatsko društvo na temelju pune ravnopravnosti svih njenih građana, proces rješavanja bolnih pitanja kao npr. materijalne sigurnosti i ostvarivanja zdravstvenih i kulturnih potreba.”

Na središnjem obilježavanju Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudjelovala je i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

“Romi i Romkinje, a ima ih prema nekim statistikama oko 40.000 u Hrvatskoj, žive u teškim stambenim i socio-ekonomskim prilikama. Djeca su izuzeta iz predškolskog odgoja i obrazovanja, iz osnovnoškolskog manje-više, ali kasnije školovanje uglavnom im nije dostupno. Samim time, zbog niske kvalifikacijske strukture, ali i ekonomskih prilika izuzeti su i iz svijeta rada. Najveći postotak u učešću minimalnih naknada, tzv. socijalnih pomoći upravo je Roma i njihovih zajednica. Zato na tome moramo zajednički raditi i djelovati s ciljem poboljšanja uvjeta i omogućavanja potpune integracije.“ -istaknula je Murganić.

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin pozdravio je skup kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

     Savez Roma u RH „KALI SARA“ dodijelio je godišnju nagradu za dugogodišnji rad i doprinos razvoju romske zajednice za 2017. godinu, bivšoj ministrici graditeljstva Anki Mrak Taritaš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *