Veljko Kajtazi: “Nacionalne manjine su žrtva sukoba dvije velike stranke i svi otvoreni problemi nacionalnih manjina su zbog toga zapostavljeni”

Veljko Kajtazi: "Nacionalne manjine su žrtva sukoba dvije velike stranke i svi otvoreni problemi nacionalnih manjina su zbog toga zapostavljeni" – Veljko Kajtazi

Zastupnik Kajtazi na dvodnevnom sastanku Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”
28. travnja 2017.
Zastupnik Veljko Kajtazi na VII. memorijalnim danima Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu
15. svibnja 2017.

Želim istaknuti da je Klub nacionalnih manjina konstruktivan element i podrška u radu svake Vlada Republike Hrvatske, a kao uvjet smo uvijek tražili samo poštivanje važećeg Ustava i zakona. Izjava g. Milijan Brkić je neprimjerena i nije jedina od strane visokopozicioniranih političara unutrag nekoliko godina. I bivši predsjednik Sabora g. Božo Petrov nedavno je imao sličnu izjavu u kojoj je osporavao mogućnost da zastupnici manjina odlučuju jednakopravno kao i ostali.

Takve izjave se sve češće pojavljuju otkad HDZ – Hrvatska demokratska zajednica i MOST nezavisnih lista ne mogu pronaći zajednički jezik u rješavanju problema koji se direktno ne tiču nacionalnih manjina i na koje nacionalne manjine nemaju utjecaja. Vjerujem da sve izjave u ovom smjeru imaju za cilj skrenuti fokus s gorućih problema u našoj državi.

Vlada Republike Hrvatske i premijer g. Andrej Plenković moraju se jasno distancirati od spomenutih izjava jer izabranima zastupnicima u Hrvatskom saboru nitko ne može govoriti da ne mogu odlučivati o procesima kao i svi ostali zastupnici.

Vlada Republike Hrvatske je u dosadašnjem radu pokazala da je spremna surađivati s nacionalnim manjinama i u tom pogledu, s naše strane, nema prepreka dok postoji međusobno uvažavanje.

Nacionalne manjine su u ovom kontekstu žrtva sukoba dvije velike stranke i svi otvoreni problemi nacionalnih manjina su zbog toga zapostavljeni, a rješavanje tih problema manjina nije u sukobu s interesom većine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *