Zastupnik Kajtazi na 14. Svjetskom kongresu Rusina i 8. Svjetskom forumu rusinske mladeži

Zastupnik Kajtazi na 14. Svjetskom kongresu Rusina i 8. Svjetskom forumu rusinske mladeži – Veljko Kajtazi

30 06 2017 Vlada Republike Hrvatske u dorađenom obliku usvojila amandman zastupnika Veljka Kajtazija na Zakon o strancima
30. lipnja 2017.
Zastupnik Kajtazi obišao romsko naselje u Dardi
1. srpnja 2017.

1. srpnja 2017. g. – U kongresnoj dvorani Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku održane su središnje manifestacije Svjetskog kongresa Rusina i Svjetskog foruma rusinske mladeži sa plenarnim zasjedanjima.

Predsjednik Društva Rusina „Rusnak“- organizatora skupa-,

,istaknuo je da su Rusini nevelika etnička zajednica koja broji oko 1,5 milijun članova u cijelom svijetu, a društvo „ Rusnak“ je član svjetskog Kongresa od 2005.godine.

Ove godine okupilo se svih 10 zemalja članica-iz Poljske, Slovačke, Češke, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Srbije, Sjeverne Amerike i Kanade te iz RH. U dva dana koliko traje manifestacija zasjedalo je 10 kongresnih komisija s naglaskom na čuvanju tradicije, običaja i jezika, a održane su i etno i likovna izložba, književno-glazbena večer i kulturni program „ Kad je golubica letjela“.

Svjetski kongres održan je pod visokim potkroviteljstvom predsjednice RH, predsjednika Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Kongres je u svojstvu osobnog izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović otvorio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Predstavnik rusinske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i supokrovitelj manifestacije Veljko Kajtazi istaknuo je kako mu “drago mi je da je skup uspješan i ove godine (…) te da se nada kako će “zajedničkim naporima održati tradiciju ovog skupa koji uvijek hvalim i ističem u svim prilikama, a posebno u institucijama. ” Zastupnik Kajtazi je posebno istaknuo “kako romska i rusinska manjina dijele jednu važnu činjenicu, a to je da niti mi, ni Vi, nemamo matičnu državu koja brine o nama i koja nam pomaže u obilježavanju ovakvih događaja.”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *