Zastupnik Kajtazi na obilježavanju dana svetoga Mitropolita Zagrebačkog Dositeja i krsne slave Rusa u Republici Hrvatskoj

Zastupnik Kajtazi na obilježavanju dana svetoga Mitropolita Zagrebačkog Dositeja i krsne slave Rusa u Republici Hrvatskoj – Veljko Kajtazi

Obavijest i izvješće o donacijama saborskog zastupnika Veljka Kajtazija za 2018. godinu
11. siječnja 2019.
Najava: Sastanak Odbora 11 nacionalnih manjina zastupnika Veljka Kajtazija
14. siječnja 2019.

13. siječanj 2019. godine

Saborski zastupnik Kajtazi kao predstavnik ruske nacionalne manjine na obilježavanju dana svetoga Mitropolita Zagrebačkog Dositeja i krsne slave Rusa u Republici Hrvatskoj.

Zagrebački mitropolita vladika Dositej je posebne napore posvetio da pomaže drugima, a naročito ruskom narodu za vrijeme gladi dvadesetih godina prošlog stoljeća. Bio je delegat u Međunarodnoj ligi za potpomaganje gladnim Rusima, te je propovijedao pozivajući na milosrđe i bratsku ljubav prema stradajućem ruskom narodu.

Posljednje dane svog stradalničkog života proveo je u beogradskom samostanu pod brigom sestara ruske igumanije Angeline. Od zadobijenih fizičkih i psihičkih rana, preminuo je 14.siječnja 1945.godine, a Sveti arhijerejski Sabor Sprske pravoslavne Crkve je 22. svibnja 1998.godine proglasio metropolita zagrebačko-ljubljanskog Dositeja (Vasića) za ispovjednika-mučenika pravoslavne Crkve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *