Javni poziv – Svjetski dan Roma 2022: “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze”

Javni poziv – Svjetski dan Roma 2022: “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” – Veljko Kajtazi

Video poruka zastupnika Veljka Kajtazija u povodu Svjetskog dana Roma
4. travnja 2021.
Program konferencije “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze”
24. ožujka 2022.

Konferencija: Svjetski dan Roma 2022. – “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze”

Vrijeme: 10. – 12. 04. 2022.

Rok prijave: 20.02.2022.

Lokacija: Hotel International Zagreb, Republika Hrvatska
Hrvatsko narodno kazalište
Romski memorijalni centar Uštica

Svakog 8. travnja romska zajednica diljem svijeta obilježava Svjetski dan Roma, u spomen na međunarodne napore koji su se počeli oblikovati prije više od 50 godina u Orpingtonu u jugoistočnom Londonu. Ovaj dan i godišnje komemoracije postale su simbolom romskog političkog pokreta i međunarodnog jedinstva romske zajednice – nacionalnim danom svih Roma diljem svijeta.

Republika Indija kao drevna domovina romskog naroda igra važnu ulogu u podržavanju napora romske zajednice u njihovoj borbi protiv marginalizacije i diskriminacije te u promicanju emancipacijskih aktivnosti u borbi za jednakost i socijalnu pravdu te očuvanje romskog jezika i kulturnog identiteta.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, jedna od najpoznatijih i najutjecajnijih nacionalnih romskih udruga, organizira i koordinira međunarodnu konferenciju povodom Svjetskog dana Roma 2022 koja će se održati od 10. do 12. travnja 2022. godine u Hotelu International Zagreb, Hrvatskom narodnom kazalištu i Romskom memorijalnom centru “Uštica”. Organizatori konferencije su Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” uz podršku Vlade  Republike Hrvatske i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija u suradnji sa Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba,  Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar”.

Konferenciju podržava Vlada Republike Hrvatske sa akademskom zajednicom, s ciljem zbližavanja romske zajednice i Indije te promicanja dobrih praksi integracije Roma u Republici Hrvatskoj, a ista će okupiti sve eminentne romske aktiviste i predstavnike zajednice, čelnike međunarodnih romskih organizacija, političare i akademike diljem svijeta, kao i njihove prijatelje te političke predstavnike iz Republike Indije.

Cilj konferencije jačanje je transnacionalne romske suradnje i poticanje obiju strana na daljnje korake u zbližavanju romske dijaspore i Republike Indije na temelju njihovih snažnih povijesnih veza. Središnja je tema konferencije “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” sa sljedećim podtemama: položaj Roma u Europi i svijetu, prepoznavanje Roma kao indijske dijaspore, predrasude i diskriminacija, zapošljavanje, obrazovanje, stanovanje, zdravlje te državljanstvo i statusna pitanja.

Tako će konferencija postati nova prekretnica u odnosima između Republike Indije i romske zajednice te donijeti konkretne zaključke.

Tijekom konferencije sudionici će imati priliku posjetiti Romski memorijalni centar “Uštica” nedaleko Jasenovca, koji je otvoren u kolovozu 2020. uz potporu Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba u znak sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu.

Konferenciju će zatvoriti bogat kulturni program u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Uvjeti sudjelovanja

SRRH “KALI SARA” poziva sve zainteresirane članove akademske zajednice, aktiviste u romskoj zajednici, umjetnike te predstavnike institucija koje se bave ljudskim i manjinskim pravima da putem maila [email protected] prijave sudjelovanje i željeni oblik sudjelovanja na konferenciji i u  popratnom programu. Prednost kod prijavitelja bit će, jasno, opisani doprinos konferencijskom programu kroz prijavljen znanstveni rad i/ili prijedlog izlaganja za pojedince i institucije te glazbeni, umjetnički ili drugi kulturni program/ nastup pojedinca i grupe.

Prezentirani radovi bit će objavljeni u Zborniku radova. Radovi moraju biti zaključeni prije održavanja same konferencije, a prilikom prijave glavneteze moraju biti predane u sažetku od 500 riječi.

Rok prijave je 20. veljače 2022. godine. Sve naknadne prijave (osim promatračkih) neće biti uvažene nakon navedenog datuma.

Posjedovanje važeće EU COVID putovnice biti će obavezno za sve sudionike konferencije, a organizator zadržava pravo ograničiti i umanjiti broj sudionika na konferenciji i nakon 20. veljače ako to epidemiološke i/ili druge priliku budu zahtijevale na temelju odluke Organizacijskog odbora.

Troškovi

Organizator pokriva troškove puta i/ili smještaja za ograničen broj sudionika. Prijavitelji imaju mogućnost zatražiti i punu podršku (organizaciju putovanja i smještaj u Zagrebu) za trajanja konferencije, o čijem će obimu odluku donijeti Organizacijski odbor na temelju kvalitete prijave te o tome najkasnije do kraja veljače obavijestiti sve sudionike. I oni prijavitelji kojima Odbor ne prihvati sufinanciranje troškova, mogu sudjelovati na konferenciji o vlastitom trošku i organizaciji.

Zainteresirana javnost i mediji moći će kao promatrači moći sudjelovati u svim dijelovima programa uz registraciju dolaska i uz važeću EU COVID putovnicu.

Sudjelovanje u kulturno-umjetničkom programu

Umjetnici zainteresirani za nastupanje u popratnom ili središnjem dijelu kulturnog programa koji će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu12. travnja 2022. godine prijavljuju se na [email protected] s razrađenom ponudom do 20. veljače 2022. godine.

Glazbeni i kulturni programi trebaju imati detaljan i stručan opis (minutažu, broj i podatke osobe, putne troškove, potrebnu tehniku i sl.) zajedno s troškovnikom, koji treba predvidjeti sve troškove koji će se tražiti od organizatora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *