Program konferencije “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze”

Program konferencije “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” – Veljko Kajtazi

Javni poziv – Svjetski dan Roma 2022: “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze”
8. veljače 2022.
Najavljujemo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 02. kolovoza 2022. godine
24. svibnja 2022.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” organizira i koordinira međunarodnu konferenciju Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze povodom Svjetskog dana Roma 2022. koja će se održati od 10. do 12. travnja 2022. godine u Hotelu Westin, Hrvatskom narodnom kazalištu i Romskom memorijalnom centru “Uštica”.

Konferencija će započeti u ponedjeljak, 11. travnja 2022. godine, kada su nakon svečanog otvorenja i obraćanja visokih gostiju najavljena rasprava i sudjelovanje članova akademske zajednice, istraživača, predstavnika institucija i aktivista u romskoj zajednici. U ponedjeljak su previđene sekcije s tematima Stradanje Roma u Drugom svjetskom radu (Samudaripen)Migracija Roma (u jugoistočnoj Europi) te Romski jezik i jezikoslovlje. U utorak, 12. travnja, konferencija se nastavlja i završava sekcijom na temu Pluriperspektivnost u pristupu proučavanja romske problematike s izlagačima iz Hrvatske i inozemstva. Detaljan program konferencije s popisom izlagača i temama dostupan je niže u galeriji, a isti se završava koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu i dodjelom godišnjih nagrada povodom Svjetskog dana Roma.

Za kulturno-umjetnički program u Hrvatskom narodnom kazalištu zaduženi su glazbeni sastavi BroCode i Santino Spinelli & Alexian Group te plesni ansambl Apsaradhe s indijskim plesovima i plesna grupa Flamenco En Vevo.

Organizatori konferencije su Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” uz podršku Vlade  Republike Hrvatske i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija u suradnji sa Institutom za migracije i narodnosti iz Zagreba,  Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Institutom društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Konferenciju podržava Vlada Republike Hrvatske sa akademskom zajednicom, s ciljem zbližavanja romske zajednice i Indije te promicanja dobrih praksi integracije Roma u Republici Hrvatskoj, a ista će okupiti sve eminentne romske aktiviste i predstavnike zajednice, čelnike međunarodnih romskih organizacija, političare i akademike diljem svijeta, kao i njihove prijatelje te političke predstavnike iz Republike Indije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *