Bugarska nacionalna manjina

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2011. godini u Republici Hrvatskoj je popisano 350 pripadnika bugarske nacionalne manjine. Najviše Bugara živi na području Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije.

Sukladno Zakonu o udrugama u Republici Hrvatskoj registrirana je jedna nevladina udruga bugarske nacionalne manjine Nacionalna zajednica Bugara u Republici Hrvatskoj, Zagreb.

Nacionalna zajednica Bugara ostvaruje program informiranja tiskanjem lista "Rodna reč" te program izdavaštva u okviru kojeg izdaju knjige s temama iz povijesti bugarske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Program kulturnog amaterizma ostvaruju djelovanjem folklorne skupine.

Za navedene programe raspoređena su sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2013. godini putem Savjeta za nacionalne manjine doznačena su sredstva u iznosu od 100.000 kuna.

Pripadnici Bugara imaju izabranog jednog predstavnika bugarske nacionalne manjine za Grad Zagreb.

U Hrvatskome saboru interese bugarske nacionalne manjine predstavlja zastupnik Veljko Kajtazi, pripadnik romske nacionalne manjine koji zastupa interese dvanaest nacionalnih manjina (njemačke, austrijske, židovske, rusinske, ukrajinske, poljske, romske, ruske, bugarske, rumunjske, turske i vlaške).